George Vasile Raţiu, apărător al patrimoniului românesc din Bistriţa

-A A +A

George Vasile Raţiu, apărător al patrimoniului românesc din Bistriţa
  La Centrul de Documentare al Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” a avut loc, miercuri, un simpozion dedicat personalităţii lui George Vasile Raţiu, profesor, scriitor, „om al cetăţii”. Simpozionul a fost prilejuit de întâlnirea organizată de Casa Corpului Didactic (CCD) cu bibliotecarii unităţilor școlare din judeţ și a fost coordonat de directorul CCD, profesorul Ion Ioja.
  Despre intelectualul George Vasile Raţiu au vorbit foarte aplicat oameni care l-au cunoscut bine și care l-au preţuit: prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, Olimpiu Nușfelean (directorul Mișcării Literare), scriitorul Menuţ Maximinian și doctorul în economie Gheorghe Șanta (fost primar al Bistriţei). Au fost evidenţiate aspecte ale preocupărilor culturale foarte bine documentate privind zona noastră, cercetarea activităţii regretatului George Vasile Raţiu fiind realizată, prin muncă de investigare a arhivelor, de prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta.
  Coordonata de „om al cetăţii” asumată de Raţiu a fost, de asemenea, reliefată de cei amintiţi, cu precizări aduse de dr. Gheorghe Șanta, care a relatat fapte din perioada construcţiei blocurilor de locuinţe de pe strada Andrei Mureșanu.
  Casa în care s-a născut poetul Andrei Mureșanu urma să fie demolată, pentru a se construi un bloc de locuinţe. Venit de la Sângeorz-Băi, m-am implicat, alături de George Vasile Raţiu, în salvarea Casei «Andrei Mureșanu»”, a spus dr. Șanta.
  În continuare, s-a arătat că dr. Gheorghe Șanta a căutat documente pe care i le trimitea lui Raţiu, în plicuri uneori duse de Al.C. Miloș, care, la rândul său, i-a trimis o telegramă lui Adrian Păunescu privind necesitatea salvării casei, poetul răspunzând în ziarul „România liberă”. Vreo trei rânduri de evaluatori de patrimoniu s-au perindat și au dat verdicte că imobilul nu prezintă valoare de patrimoniu și nu merită să fie menţinut. După opinia lui Șanta, în Bistriţa era „o partidă”, în fruntea căreia se situa primarul Andrei Weingartner, împotriva păstrării acestui vestigiu românesc. Cei doi, Raţiu și Șanta, au mers la prim-secretarul Mihai Marina, i-au explicat situaţia, iar acesta le-a spus să o reconstruiască (casa lui Andrei Mureşanu, nota redacţiei), dar fără să facă „zgomot” în jurul problemei. Nu s-a alocat niciun ban, de nicăieri, și casa a fost demolată, reconstruită, prin contribuţia unor întreprinderi de atunci, apoi dată „la cheie” directorului Muzeului Judeţean, Gheorghe Marinescu. Tot George Vasile Raţiu a fost cel care a mers la Brașov și a făcut rost de obiecte care i-au aparţinut lui Andrei Mureșanu, pentru a se putea realiza la Bistriţa un muzeu în casa construită.
  Dacă își poate atribui cineva meritul salvării Casei «Andrei Mureșanu», acela este numai George Vasile Raţiu”, a spus, ferm, dr. Gheorghe Șanta, care a fost alături de cel omagiat în adevărata bătălie de a păstra această prezenţă românească în Bistriţa săsească de atunci.
  În aceeași măsură au luptat cei doi și pentru păstrarea primei școli românești care mai dăinuie pe strada Crinilor, George Vasile Raţiu documentând faptul că vreme de 100 de ani au luptat românii pentru un loc de școală, cu jalbe, delegaţii la Viena și Budapesta, spre a-l obţine, în final, în afara cetăţii.
  Astfel a fost prezentat George Vasile Raţiu, în prezenţa soţiei Ana, ca un apărător eficient al patrimoniului românesc din Bistriţa.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Toni

  Daca pentru casa memoriala Andrei Muresanu, s-a gasit o solutie de salvare , pentru cladirea de pe strada Crinilor, colt cu strada Cerbului, in care a functionat prima scoala romaneasca din Bistrita, situatia este precara. Mai exact, este vorba despre o adevarata vatra de spiritualitate romaneasca in inima orasului Bistrita ,comparabila (pastrand proportiile) cu muzeul primei scoli romanesti din Scheii Brasovului.
  Caci, biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scapand si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista, si care dupa multi ani a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare, prin reabilitarea si resfintirea cimitirului. Istoricii spun că în acest cimitir se află şi osemintele fratelui poetului Andrei Mureşanu.
  Trebuie spus ca biserica de lemn de pe Crinilor a aparţinut Bisericii Greco-catolice din Bistriţa până în anul 1897 când a fost donată românilor din Lechinţa. Intre timp, in anul 1893 ansamblul fostei manastiri a minoritilor nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat de Biserica Greco-catolică si astfel credinciosii greco- catolici care pana atunci nu aveau voie sa isi construiasca biserica in cetate au reusit sa aiba o biserica a lor pana in 1948 cand regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi “biserica de la coroana” a fost preluat de către ortodocşi.
  Si totusi, pe strada Crinilor trebuie mers mai departe pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui ansamblu muzeal, evocator al primei scoli româneşti de acum mai bine de 250 de ani la Bistrita.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close