Ioan Turc, despre "aberaţiile" din Parcul Industrial Sărata

-A A +A

Ioan Turc, despre aberaţiile din Parcul Industrial Sărata
Preşedintele Filialei Bistriţa-Năsăud a Partidului Naţional Liberal, Ioan Turc, s-a arătat total nemulţumit luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de ceea ce este Parcul Industrial al Bistriţei. Liderul liberal pune la colţ administraţia locală pentru anumite „aberaţii” care „îi îndepărtează pe cei care doresc să deruleze activităţi comerciale”, dând ca exemple facilităţile fiscale şi taxa de administrare.
Când au construit Parcul Industrial, n-au observat care e situaţia din teren; nu există planşe, nu există o situaţie milimetrică cu situaţia topografică din teren. Mai mult decât atât, i s-a solicitat unui antreprenor studiu de impact, cu privire la mediu. Atunci de ce avem parc industrial? Pe urmă, la insistenţele antreprenorului, Primăria sau Administraţia Parcului a renunţat la studiul de impact, de mediu. Deci, sunt aberaţii care, din păcate, îi îndepărtează pe cei care doresc să deruleze activităţi comerciale, economice. Pentru facilităţile fiscale, mă refer la scutirea de taxe pe clădiri şi terenuri, se cere un dosar voluminos, ca pentru un ajutor de stat, parcă pentru a-i trece cheful celui care doreşte facilităţi fiscale. Aceste facilităţi fiscale amărâte ar trebui să opereze pur şi simplu prin încheierea contractului de concesiune a unei suprafeţe de teren în parcul industrial. De asemenea, se percepe o taxă de administrare de un euro pe metru pătrat. Frumuseţea acestei taxe este că se cere anticipat, pe şase luni, dar întrebarea care se pune este ce prestează Primăria şi Executivul pentru această taxă. (...) Gândiţi-vă, există câteva societăţi care s-au încumetat să intre în parcul de aventuri Sărata care nu desfăşoară activităţi, dar plătesc această taxă, bani foarte mulţi. Această taxă de administrare ar trebui plătită pentru lucruri foarte clare, stipulate contractual şi cu facilitatea de a începe plata după şase luni de la începerea activităţii, adică, măcar atât, după declararea intenţiei”, a spus Ioan Turc.

Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde există „trei parcuri industriale, care duduie de activitate”, pentru a scoate în evidenţă carenţele în modul de organizare a Parcului Industrial al Bistriţei: "Oradea are trei parcuri industriale. Pe primul l-a început în 2008. Eu am venit cu iniţiativa de a construi un parc industrial la Sărata în 2006. Oradea, din 2008 până azi, a organizat trei parcuri industriale, care duduie de activitate. Oricine care doreşte, poate să intre pe internet şi să vadă care este structura activităţilor economice, să se convingă de faptul că nu mai există loc în parcurile de la Oradea, iar la Bistriţa am încropit un fel de pistă de karturi, o alee cu o bandă, pentru kart, nu pentru tractor, pentru TIR, dar, din păcate, ceea ce se vede este dublat de ceea ce nu se vede: o capacitate energetică mult subdimensionată, mă refer la curent şi gaze, şi, mai mult decât atât, pe planşă apare o anumită suprafaţă, dar dacă te duci în Parcul Industrial vei observa că marea industrie e pe un rât, adică pe planşă apare cota zero, dar în teren, cine vrea ca să desfăşoare activităţi economice, să pozeze unitate de producţie, trebuie ca să dea un rât sau un deal la o parteâ".

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Inca din 2015 , s-au finalizat lucrarile la Parcul industrial Bistrita Sud si de atunci sta nefolosit. Intradevar, ideea înființării unui Parcul Industrial la Sărata le aparține liberalilor din Consiliul Local, care o bună bucată de vreme au funcționat în alianță cu Ovidiu Crețu in primul sau mandat. Lucrările în Parcul Industrial din Sărata au fost executate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj , cu SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie a fost de 24.223.601,86 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 35.170.442,56 lei, jumatate din suma fiind bani europeni, iar jumătate din costurile proiectului fiind suportate din bugetul local. De la finalizarea lucrarilor, inafara de cheltuielile de executie, Parcul industrial Sarata produce doar pagube de mii de euro lunar, cu salariile celor angajati cu administrarea lui.
Desi in Consiliul Local s-a hotarat ca in Parcul Industrial Bistriţa Sud va exista un incubator de afaceri, prevazut chiar si cu o hală de producţie pentru prototipuri sau producţie de serie mică, nu s-a facut nimic in acest sens .Asadar, inca o investitie paguboasa, "Marca Cretu".

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close