|

Doi ani de dispreţ și nepăsare

-A A +A

Doi ani de dispreţ și nepăsare
Au trecut doi ani de dispreţ și nepăsare. Era vineri. Eu veneam spre București și el mergea cu coloana spre Sibiu. Începuse deja weekendul său prezidenţial, în care și vinerea și lunea sunt întotdeauna zile aproape moarte. Ne-am întâlnit pe la amiază, pe pantele de după Pârâul Rece. El cu alai și girofaruri, eu cu frica de viteji care taie curbele. El cobora spre Râșnov, tolănit ca un pașă între perini. Eu, ca amărâtul, la volan, împins spre marginea asfaltului, mai-mai să încalec buza neamenajată a șanţului. El, cu dorul de Sibiu în minte și în suflet, eu, pur și simplu, pe drum spre casă, parcă blestemat să mă intersectez cu el la fiecare întoarcere la nevastă. Seara, când mă chinuiam să adorm, am auzit primele breaking news-uri de la Colectiv. A doua zi, președintele s-a întors în Capitală. A devenit activ. Pe neașteptate, s-a metamorfozat. S-a arătat a fi un om dinamic, preocupat, îngrijorat. Parcă ar fi sărit dintr-un somn prelung. Câteva zile s-a mișcat ca predecesorul său. El era „jucătorul Iohannis”. A ieșit în stradă, a dat un brânci simbolic guvernului Ponta. Și premierul tupeului total, cel cu ieșiri de adolescent rebel, a înţeles. Probabil cineva i-a spus sau i-a explicat. A demisionat, lăsând loc „guvernului meu”. Catastrofa de guvern tehnocrat, de nuli, acoperiţi și servanţi, n-a deranjat cu nimic. N-a lămurit nimic. Nimeni n-a săpat la originea tragediei. A lăsat cauzele așa cum apăreau pentru toţi. Nepăsarea, neglijenţa și nesimţirea funcţionarului român. „Merge și așa” a devenit plapuma cea mai groasă trasă peste toată tragedia de la Colectiv.
Au trecut doi ani de la o tragedie care a avut forţa unei bombe. A fost o dramă naţională cu forţa unei radiografii mărite, clare și violente a societăţii românești. Și care n-a schimbat nimic. Sute și mii de instituţii conduse de sute și mii de pietoni. Zeci și sute și mii de locuri periculoase, ca niște curse de șoareci. Guverne la indigo cu Piedone și cu Onţanu. Cu populaţia supravieţuind mereu din toate ameninţările. Cei din clădiri periculoase nu fac decât să imite situaţia conducătorilor auto de pe șosele. Pericolul de la volan este egal cu cel din restaurant sau cu cel din blocul neconsolidat. Uneori pericolul de pe scaunul de conducător de instituţie devine egal cu cel al minerului fără loc de refugiu. România europeană și noneuropeană în egală măsură. Zeci și sute și mii de prevederi legale ignorate. Sau păcălite. Sau interpretate de la caz la caz. După cine citește și pe cine privește. Cârpeli de sărăcie, super-grosolane și subtile plase de corupţie, prostie și nepăsare. Spitale periculoase și la structura de rezistenţă și la capacitatea de a trata un bolnav.
Ce-am câștigat în acești doi ani? Ce consecinţe importante a provocat tragedia de la Colectiv? Ce campanii a declanșat și a susţinut președintele? Parcă vorbeam despre „altfel de politică”. Despre altfel de atitudine faţă de toate. Cu ce ne-am ales? Cu o opoziţie care combate cu pătura în cap. Cu un guvern tehnocrat șters, de-a dreptul stupid, care a avut grijă să îngroape obligaţia contractelor offset pentru armament. Cu vizite fără rost. Cu o decimare lentă, metodică, a puterii PSD. Cu prima creștere economică spectaculoasă generată de confuzia guvernelor Cioloș, Grindeanu, Tudose. Cu dezvăluirea mizeriei din spatele SRI, cu abuzurile DNA, cu sforile politice ale Binomului.
România a dormit doi ani împreună cu președintele Iohannis și a reușit o performanţă ca un miracol. Cu trei guverne împiedicate, fără cap, fără idei, cu miniștri perfecţi în mediocritatea lor și cu un președinte dormind chiar și în cursele sale dus-întors spre Sibiu, România a obţinut una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa.
Când doarme Vodă și când merge la nevastă, ţara înjură și prosperă fără să-și dea seama.

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close