Expoziţie cu documente donate de bistriţeni Arhivelor Statului

-A A +A

Expoziţie cu documente donate de bistriţeni Arhivelor Statului
  S-au împlinit, marţi, 186 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Naţionale ale României. Cu acest prilej, în sala de expoziţii și festivităţi a Serviciului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Statului a fost organizată o expoziţie cu documente donate de bistriţeni.
  Şefa Serviciului Judeţean, Cornelia Vlașin, ne-a spus: „În ultimii ani au fost făcute donaţii de documente importante către instituţie și parte dintre ele au fost expuse. Amintim Registrul parohial donat de profesorul Viorel Rus cu înregistrări de nașteri, botezuri, decese etc. de după 1848. De asemenea, reţine atenţia din donaţia «Liviu Păiuș», pe lângă manuscrise, fotografia a doi delegaţi din Rodna participanţi la Marea Unire. Scriitorul Teodor Tanco a donat corespondenţa cu diverse personalităţi, de asemenea, ziaristul Gavril Moldovan a donat mai multe scrisori. Dr.dr. Ana Tătar ne-a dăruit mai multe vederi cu Japonia, precum și corespondenţă, studii de fonetică publicate în aceeași ţară”.
  Cornelia Vlașin ne-a prezentat medalii și insigne pe care le-a obţinut în muncă fostul primar al Bistriţei Vasile Moldovan, iar prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta a donat lucrarea sa de doctorat, susţinută la Universitatea „Babeș-Bolyai”. De o valoare rară este un manuscris semnat Spiru Haret, de asemenea, de amintit şi scrisorile din Primul Război Mondial sau documentele pentru arhiva „Solomon Haliţă”.
  Arhivele bistriţene se pregătesc de pe acum pentru Centenarul Unirii, editând cărţi, pregătind expoziţii în colaborare și cu alte instituţii judeţene. Suntem o instituţie de aproape aceeași vechime cu Armata Română, cu funcţionare neîntreruptă”, ne-a mai spus Cornelia Vlașin.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  In primul rand, teza de doctorat a lui Gelu Buta nu a fost susţinută la Universitatea „Babeș-Bolyai”, ci la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", asa cu rezulta din propriul sau CV:
  • Între anii 1992-1995, a fost doctorand al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, obținând titlul de Doctor în Medicină în anul 1996, cu teza: Corelaţii dintre prezenţa AgHBs în sânge, manifestările biologice, histologice şi manifestările evolutive în Hepatita cronică la copil, sub îndrumarea Prof. Dr. Jianu Butnariu.
  Si o mica observatie, asa cum rezulta din imaginea nr. 1, autorul lucrarii de doctorat Mircea Gelu Buta, semneaza cu particula "Dr." in fata numelui, inainte de a fi obtinut titlul de "doctor", cand in mod obisnuit autorii lucrarilor de doctorat semneaza cu indicativul "candidat" in fata numelui.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close