Nosodenii de viţă veche deplâng lumea de azi: Oamenii s-o încâinit din cauza banilor

-A A +A

Nosodenii de viţă veche deplâng lumea de azi: Oamenii s-o încâinit din cauza banilor
  Joi, zi sfântă de târg la Năsăud. În centrul orașului, i-am întâlnit sporovăind despre una, despre alta pe nea Emil, Sandi și Sănducu, „ultimii mohicani” din vremurile patriarhale ale orașului. Recunoscuţi de toată lumea drept gospodari din tată-n fiu, cu aplecare spre lucratul gliei, bunicii nu se lasă nici după opt decenii de viaţă.
  Apăi, ne-o plăcut rânduiala și nu ne-am bătut joc de muncă. I drept că și sănătatea o fost de partea noastră, însă așa ne-am născut și așa om muri: cu găzdușagul în gând și-n faptă”, ne-a spus badea Sănducu.
  La rândul său, badea Sandi s-a arătat sfătos, așa cum îi stă bine unui nosodean de viţă veche, atunci când privește înapoi: „În primul rând, Dumnezeu ne-o ajutat să prindem vârsta asta, dar și faptul că ne-o fost drag să muncim, nu să fușărim, zâc eu că ne-a ţânut încă «verzi» până la etatea asta. Uite că mă bucur și la 83 de ani și de muncă, și de urmași”.
  Cel mai vârstnic dintre cei trei interlocutori, nea Emil al lui Tondoli, ne-a explicat că secretul longevităţii este acela „de a nu-ţi bate joc de viaţă”.
  Din tăte trebuie să guști, însă cu măsură și înţelepciune”, a subliniat nea Emil.
  Întrebaţi despre timpurile de altădată, în comparaţie cu vremurile din ziua de azi, bătrânii ne-au spus la unison că „mai demult lumea era lume, iar omenia la loc de cinste”.
  Erau și uscături, normal, însă amu-i lumea de apoi, când șmecheria și neobrăzarea calcă-n picioare orice virtute. Știţi de ce s-o încâinit amu oamenii? De la bani! Invidia asta ne face cel mai mare rău. Numai un mare năcaz, peste ţară, ne mai poate întoarce înapoi...”, a fost răspunsul la chestiune.
  I-am lăsat acolo, în buricul târgului, pe mândrii bunici, să mai dezbată câte în lună și-n stele, cu imaginea vechilor grăniceri nosodeni, curaţi și frumoși la suflet.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.6 steluţe (14 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close