Anestezicele folosite de dentişti, pe terminate. Dr. Marius Pop: „E ceva îngrozitor!”

* problemă la nivel naţional * furnizorii de produse stomatologice nu au de unde reînnoi stocurile * alternativa, un anestezic folosit rar

-A A +A

Anestezicele folosite de dentişti, pe terminate. Dr. Marius Pop: „E ceva îngrozitor!”
Vremurile când durerea la care erai expus în cabinetul stomatologic te făcea s-o regreţi pe cea cu care te-ai prezentat la medic par foarte îndepărtate. Se agravează însă la nivel naţional, neştiută de public, o situaţie care ar putea aduce acele vremuri înapoi: furnizorii de produse stomatologice nu mai au anestezice pe stoc, iar stocurile medicilor dentişti nu ţin o veşnicie. Anestezicele tuturor sunt pe terminate, dar ce înseamnă asta în unitate de timp depinde de volumul de muncă al fiecăruia şi de câte rezerve şi-a făcut.
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentiști (CMD) Bistriţa spune că dacă nu se rezolvă până la finele anului, situaţia poate deveni gravă. „Efectiv e o problemă pe care nu am întâlnit-o până acum. E ceva îngrozitor!”, şi-a exprimat acesta îngrijorarea.
Marius Pop a primit semnale de la medicii din judeţ, dar se confruntă şi direct, ca practician, cu pericolul epuizării rezervelor de anestezice: „Eu i-am mai întrebat pe cei care-mi aduc medicamente – avem firme cu care ţine legătura, am vreo trei sau patru - i-am întrebat şi au spus că firmele nu şi-ar fi reînnoit contractele, ar fi fost ceva probleme cu contractele cu furnizorii de anestezice din Spania, din Franţa, din Italia. (...) Din alte surse, de la Bucureşti, se spunea că ei nu au bani ca să facă contracte...”.
Perspectivele de rezolvare a acestei probleme în viitorul apropiat nu sunt încurajatoare, existând riscul ca blocajul de pe piaţa anestezicelor să se întindă până la începutul anului viitor.
Eu am întrebat «Cam când?». Acum o lună spuneau (furnizorii, n.red.) că peste o lună, acum au spus că peste încă o lună. Păi nu se poate aşa”, e revoltat Marius Pop.
Dr. Maria Rusu, membru al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa, detaliază spunând că această situaţie a pornit de la firmele de unde se aprovizionează dentiştii, care nu şi-au plătit acreditarea la firmele străine care le livrează anestezicele. Din informaţiile dânsei, abia de la finele lunii februarie sau din luna martie 2018 vor fi din nou disponibile anestezice şi numai de la firmele care vor plăti taxa de acreditare, însă se fac eforturi pentru a se urgenta rezolvarea problemei.
Cert este că deja de o perioadă destul de lungă de timp medicii stomatologi lucrează doar cu ce mai au pe stoc şi, probabil, fiecare trage cât poate de rezervele pe care nu şi le mai poate reînnoi.
Nimeni încă nu a dat telefon ca să spună «Marius, nu mai am nimic», încă nu, încă nu, dar dacă mai durează încă o lună, două, vom ajunge aici, asta în mod sigur (...) Eu sper că la finele anului să se rezolve treaba, că dacă nu, e o problemă foarte mare. Noi ca noi, dar chirurgii care fac operaţiile mai complicate... e destul de dificil, că aşa, iei xilină simplă şi dai 3, 4, 5 fiole, cât e doza maximă”, explică preşedintele CMD.

Xilina, o soluţie viabilă?

Sunt medici care nu folosesc deloc xilină”, accentuează dr. Marius Pop. Acesta precizează că deşi se găseşte în farmacii xilina simplă, de 2 la sută, în cazul acesteia există un mare risc de supradozaj, deoarece, ca să aibă efect, trebuie administrată în cantităţi foarte mari. În plus, are diverse contraindicaţii, precum la copiii sub 4 - 5 ani, în sarcină, alăptare, şi de aceea xilina se foloseşte rar în comparaţie cu produsele care acum nu se mai găsesc.
E o problemă, fiindcă trebuie să dai foarte mult cantitativ, ori noi suntem limitaţi, avem doze maxime letale, adică dacă depăşeşti doza aia, poţi să mori pe scaun. Trebuie să faci anestezie ca să-i prindă la om. Dacă-i faci o operaţie sau îi scoţi un nerv, dacă nu-i prinde la 3, 4 fiole, până la 5 fiole poţi să dai, dar mai mult de 5 fiole nu poţi să dai (...) Nu te joci, când pui un implant sau când faci o rezecţie apicală sau altă intervenţie, un dinte inclus, nu te joci cu xilina simplă. (...) Noi recurgem la xilină, dar în anumite situaţii, conjuncturi, mai rar”, concluzionează dr. Marius Pop.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close