|

Gimnaşti de la 11 cluburi la Campionatul Național Individual al juniorilor de la Bistriţa

* antrenorul Augustin Pop: „Din păcate, ne confruntăm cu o subfinanțare cronică. Din acest motiv, mai multe cluburi din țară acum sunt desființate”

-A A +A

Gimnaşti de la 11 cluburi la Campionatul Național Individual al juniorilor de la Bistriţa
  În perioada 02-04 noiembrie se desfășoară, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Campionatul Național Individual al juniorilor 3 nivel 3 – gimnastică. O competiție de înaltă ținută și cu participare numeroasă, fiind prezente 11 cluburi din țară, cu sportivi valoroși.
  Conform declarațiilor antrenorului Augustin Pop, antrenorul lotului de gimnastică încă din anul 2003, ziua de vineri a fost dedicată probelor de individual compus, un adevărat test de forță pentru concurenți.

  Reporter: Ce ne puteți spune despre lotul județului?
  Augustin Pop: Avem o echipă bună, bine pregătită, cu sportivi de valoare și vizăm, bineînțeles, podiumul. Deși este o participarea numeroasă, Bistrița are o tradiție lungă și frumoasă în gimnastică, așa că suntem optimiști.

  R.: Ce ne puteți spune despre gimnastica din România, la acest moment?
  A.P.: Din păcate, ca în multe alte discipline sportive, ne confruntăm cu o subfinanțare cronică. Din acest motiv, mai multe cluburi din țară, cu tradiție și rezultate deosebite, acum sunt desființate. Este vorba de cluburi ca Baia Mare, Cluj, Oradea, Gheorgheni, Craiova. Pur și simplu nu mai există, pentru că nu mai au antrenori. Într-o situație similară se află Sf. Gheorghe. Pe lângă salariile total demotivante, care generează un deficit de antrenori, ne confruntăm și cu un deficit de săli dedicate, echipate pentru gimnastică. Efectul este scăderea calității antrenamentelor, a motivației și, pe cale de consecință, a bazei de selecție.

  R.: Ce înseamnă, de fapt, gimnastica?
  A.P.: Gimastica este un sport extrem de complex. Pe lângă forță, îndemânare, echilibru, dezvoltă un puternic simț al orientării, mai pregnant ca alte sporturi. Orice gimnast care s-a orientat, ulterior, către alte sporturi, s-a plasat în top, pentru că aici se formează o suită de calități care constituie atuuri solide. Din gimnastică au plecat sportivi către multe alte discipline: dans sportiv, balet, aerobic, fitness și așa mai departe, mai ales că în acestea se poate concura până la o vârstă mai înaintată. Primul campion mondial la aerobic, acum mulți ani, Remus Nicolae, a fost gimnastul nostru.

  R.: Ce ați dori să transmiteți cititorilor ziarului „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud”?
  A.P.: Să-și îndrume copiii către o disciplină sportivă, indiferent care și nu neapărat pentru performanță. Trebuie să înțeleagă toți, părinți și copii, că sportul este esențial pentru pregătirea tuturor pentru viață: pe lângă aspectul fizic, deosebit de important, sportul dezvoltă voința, întărește caracterul și, mai ales, consolidează sănătatea. La o pondere alarmantă a persoanelor supraponderale și obeze în rândul tinerilor, mișcarea este cea care ne poate reda sănătatea și restabili echilibru. Mai mult, un sportiv are o gândire mai aplicată, este mai pragmatic și mai curajos, pentru că sportul nu se poate face teoretic. Iar un plus esențial este spiritul de echipă și de apartenență la un grup, chiar de elită. Orice copil care face sport iese în evidență, pentru că prin natura acestei activități este pus în situații deosebite, de a lua decizii și a acționa în consecință.

  R.: Mulți se demotivează pentru că nu ajung campioni.
  A.P.: Acesta este un aspect care ține de mentalitate. Nu putem fi toți campioni, dar faptul că ai participat la un concurs te face mai bun decât toți ceilalți care nu au concurat. Bineînțeles că plasarea pe un loc fruntaș este dorită de oricine, dar pentru asta trebuie muncă îndelungată, implicare, calități deosebite. Dacă după o vreme realizezi că nu mai progresezi în, să zicem, gimnastică, nu-i nici o problemă, te poți orienta către alt sport, în care să excelezi.

  I-am mulțumit dlui antrenor pentru timpul acordat și am părăsit sala de gimnastică nu fără o undă de regret. Am văzut aici copii și tineri care ne pot da oricând lecții cu privire la ce înseamnă să trăiești cu adevărat. Care au lăsat confortul și distracția pentru a se transforma pe ei înșiși în adevărați luptători, pentru a-și depăși limitele și pentru a-și urmări cu tenacitate visul: să devină cei mai buni.
  Și, privindu-i, am înțeles că indiferent care va fi plasarea în clasament, momentul de desprindere de bară, de înalțare la inele, de plutire deasupra solului sau în salt, atunci când nu mai există altceva decât aparatul care le testează limitele, acest moment este unic și reprezintă ceea ce înțeleg ei prin a trăi cu adevărat.
  Succes tuturor!

  Alexandru Georgiţă

   

  Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close