Demnitatea

-A A +A

Demnitatea
Diplomația de stat este de două feluri: 1) Diplomația care apără prin orice mijloacele integritatea, unitatea statului și demnitatea acestuia, în slujba căruia se află; 2) Diplomația care apără integritatea și unitatea statului pe care îl reprezită, nu însă și demnitatea poporului și a țării respective.
Demnitatea este un termen care pentru România modernă, actuală, de ieri și de astăzi – repet, constat -, a dispărut din dicționarele diplomaților și demnitarilor noştri. Din 1990 până în prezent, România a cunoscut, cunoaște și încă va cunoaște o generație de demnitari care ne reprezintă în plan intern și internațional fără demnitate. Un om lipsit de demnitate este ca un cocoș fără pene. Cine a mai întâlnit demnitari lipsiți de demnitate? Diplomați lipsiți de demnitate?
Am citit comunicatele Bisericii Ordodoxe Române prin care se anunță „vizita istorică” a Preafericitului Părinte Patriarh Kiril al Moscovei și al întregii Rusii în România, la invitația BOR și a Preafericitului Patriarh Daniel.
Întrebarea este: Pentru ce această vizită este denumită în documente „vizită istorică”? Este numită astfel pentru că e prima vizită în România a Patriarhului Kiril, a Bisericii Ortodoxe Ruse după foarte mulți ani, de-a lungul cărora cele două Biserici au înregistrat doar întâlniri de nivelul doi? Este numită astfel deoarece în fruntea delegației rusești vine Patriarhul tuturor Bisericilor Ortodoxe din Europa de Est și al altora care recunosc această înaltă demnitate, deși toată lumea cunoaște că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe este Patriarhul Ecumenic Bartolomei I al Constantinopolului?
Termenii „istoric-istorică-istorice”, la români, are semnificații desosebite, în strânsă legătură cu faptele istorice ale românilor de-a lungul secolelor. Lupte istorice a dus Ștefan cel Mare împotriva turcilor. Intrarea în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul acum mai bine de 500 de ani a fost un eveniment istoric.
Vizita Patriarhului Kiril la București este, desigur, un eveniment important pentru întreaga Europă de Est, nu numai pentru România. Este un succes diplomatic al BOR, care, cred, va încerca să estompeze unele deferende existente între cele două Biserici. Nu știe nimeni ce cuprinde agenda vizitei Înaltului Prelat în România. Până acum presa a lansat fel de fel de presupuneri, unele de-a dreptul năstrușnice, poziții de presă care nu au ce căuta în astfel de momente, care mai mult îndepărtează Bisericile (am vrut să spun popoarele), în loc să le apropie. Și în acest caz, evident, se impune atitudinea diplomatică, demnitatea de a fi român, demnitatea de a fi rus.
De aceea zic, vizita lui Kiril la București nu este una istorică. Abia după stabilirea și semnarea protocolului comun între cele două Biserici, în funcție de rezultatele dobândite de părți, vom putea vorbi în termeni atributivi de o „vizită istorică”.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close