Carele cu boi se-ndreaptă agale spre uitare...

* martor la o apariţie tot mai rară, la Rodna, unde „tineretul are amu tractoare”

-A A +A

 

Carele cu boi se-ndreaptă agale spre uitare...

  În peregrinările mele ca reporter, am constatat că din peisajul satelor năsăudene a dispărut un vehicul care a scris istoria așezărilor omenești: carul cu boi.
  Rusticul vehicul cu care s-au transportat, secole la rând, piatra cetăților și a curților grofilor, piatra de pe drumuri, de la case, de la fântâni, lemnul din pădure, bucatele de la câmp, iar în vremuri de urgie a năvălitorilor, avutul și familiile, a devenit amintire. Îl mai vedem doar prin filmele de arhivă, la alaiul de nuntă, cu mireasa și mirele în carul la care trăgeau boii împodobiți cu ștergare, cu flori și busuioc în coarne. Sau la înmormântări, cu pasul lin al boilor ce trag în dric sicriul, în ritmul trist al cortegiului funerar. Acum toate acestea au dispărut, sub tăvălugul civilizației și al globalizării culturii.
  Singurul „bastion” a rămas cetatea Rodnei, acolo unde, luni, am „vorovit” cu niște bătrâni care transportau gunoi de grajd la câmp.
  Aicea, în Rodna, mai există doar șapte păreci (n.r. - perechi) de boi. Toți proprietarii lor sunt bătrâni, ca noi, că tineretul are amu tractoare. După noi, n-a mai țâne nime care cu boi, asta-i sigur...”, ne-au spus, oftând, bătrânii.
  Chiar așa, vom vedea carul doar ca obiect de decor, la vilele potentaților, dar nu va mai fi umplut cu bucate, lemn ori piatră, ci numai cu vase de flori...

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  "Veşnicia s-a născut la sat" spunea marele Lucian Blaga, iar unul dintre motive, cred eu, este această curgere lentă a timpului, datorată mersului agale, domol al carului cu boi. Din păcate, acest ultim simbol al veşniciei va trece în uitare şi vom ajunge toţi sclavii vitezei, ai tehnologiei şi ai dorinţei acute de "mai mult".

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Si totusi carul cu boi a fost scos de sub aripa uitarii de penelul pictorului roman Nicolae Grigorescu. Dar inafara de pictura "Car cu boi" a celebrului pictor, el va dainui si in nepieritoarele versuri ale romantei "Car frumos cu patru boi":

  Si cu cat ma duce gandul,
  Peste vremuri înapoi,
  Tot mai sfanta vad icoana,
  Unui car cu patru boi.

  Uite-l cat de-ncet coboara,
  Incarcat si plin de snopi,
  Pe drumeagul de pe culme,
  Strajuit de-un sir de ploi.

  Scartaie din osii carul,
  Si in snopii lui de grau,
  Sta proptit in furca tata,
  Ingropat pana la brau.

  Si-ntr-un lan cu maturi line,
  Vantul fasaie prin foi,
  Ce n-as da sa fiu cu tine,
  Car frumos cu patru boi!

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close