|

Dragoş Târnoveanu (Uniunea salarială): Migraţia tăcută sau exodul creierelor, cauzată de diferenţele salariale din UE

-A A +A

Dragoş Târnoveanu (Uniunea salarială): Migraţia tăcută sau exodul creierelor, cauzată de diferenţele salariale din UE
Diferenţa între nivelul salarial din Europa de Vest şi cea de Est este cauza „migraţiei tăcute” a tinerilor din ţările estice spre Occident, a declarat la Oradea, duminică seara, pentru Agerpres, reprezentantul Uniunii Salariale din partea României, Dragoş Tîrnoveanu.
Problema identificată de noi face referire la nivelul salarial, mai exact o diferenţă destul de mare între Europa de Vest şi Europa de Est, fapt ce a generat aşa-numita migraţie tăcută, de muncitori atât înalt calificaţi, cât şi fără calificări, din Europa de Est spre Vest. Exodul creierelor este un fenomen social negativ, care se adaugă pe alte straturi de probleme: demografia în declin, corupţie etc. Pe româneşte, tineri dintre cei mai calificaţi din România se duc să lucreze în afară pentru un venit mai bun. Studii internaţionale arată că tinerii caută şi state cu guvernanţă mai puţin coruptă”, a spus Dragoş Tîrnoveanu.
Acesta a fost prezent duminică seara la Oradea împreună cu cel care a demarat o iniţiativă legislativă la nivel european pentru salarii egale în toate ţările europene pentru aceeaşi muncă, Gyongyosi Marton, preşedintele comitetului iniţiativei Uniunea Salarială şi deputat Jobbik în Parlamentul din Ungaria.
Cei doi au sosit în cursul serii de la Satu Mare, încheind la Oradea un turneu de promovare a acestei iniţiative legislative pe parcursul căreia au susţinut mai multe întâlniri, conferinţe de presă şi forumuri organizate la Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare şi Oradea.
La forumul de la Oradea au participat în jur de 15 persoane, reprezentanţi ai unor organizaţii civice ori doar persoane fizice. Organizator a fost orădeanul Keki Istvan Krisztian, liderul organizaţiei de tineret Jobbik, care a fost nevoit să plece din oraşul natal pentru a-şi căuta un loc de muncă bine plătit.
Chiar şi eu, care m-am născut la Oradea, din cauza salariului m-am mutat în Ungaria, unde sunt posibilităţi mult mai bune. Şi am vrut să-mi adun mai mulţi bani ca să-mi construiesc o casă, să pornesc în viaţă. Imediat ce am terminat facultatea, am primit o ofertă mult mai bună şi am plecat la Budapesta”, a declarat, pentru Agerpres, Keki Istvan Krisztian.
Această iniţiativă cetăţenească europeană, demarată în 20 august, are nevoie de strângerea unui milion de semnături, timp de un an, din şapte state membre, în vederea susţinerii iniţiativei în Parlamentul European, fiind adunate deja peste 100.000. În România, ar trebui să se adune 24.000 de semnături, fiind strânse deja aproape 3.000.
În motivarea de pe foile cu semnături se arată că, din cauza diferenţelor salariale însemnate, circulaţia lucrătorilor are loc doar într-o direcţie.
Migrarea masivă duce la mărirea decalajului de care suferă statele membre defavorizate. În acelaşi timp, statele membre mai bogate se confruntă cu un aflux masiv de lucrători, aspect considerat o atingere adusă propriilor interese, situaţia agravând diviziunile din interiorul UE. UE trebuie să arate în mod clar că doreşte eliminarea inegalităţilor de salarizare ce afectează libera circulaţie a lucrătorilor. Uniunea are nevoie de mai multă coeziune care să-i garanteze supravieţuirea”, se precizează în document.
Cei care vor să susţină această iniţiativă o pot face accesând paginile web berunio.hu, www.wageunion.eu sau uniuneasalariala.eu.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Uniunea Salariala

Vom adina semnaturi in Mures Sapt Viitoare

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close