Lansarea „Monografiei Brigăzii 1 Vânători de Munte General Grigore Bălan”

Emil Radu Moldovan: Eroii și faptele vânătorilor de munte bistrițeni vor dăinui veșnic

-A A +A

Emil Radu Moldovan: Eroii și faptele vânătorilor de munte bistrițeni vor dăinui veșnic
  La Muzeul Județean a fost lansat recent, cu ocazia „Zilei Vânătorilor de Munte”, volumul „Monografia Brigăzii 1 Vânători de Munte General Grigore Bălan (1 ianuarie 1977 – 10 decembrie 2000), File de istorie militară”, a generalului de brigadă (r) Iacob Dragoş şi a colonelului în rezervă Vasile Chioran, foști vânători de munte.
  Evenimentul s-a desfășurat în prezența președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, și a unor foști militari ai unității, dintre care îi amintim pe generalul de brigadă (r) Florian Caba, generalul de brigadă (r) Paul Remus Ghircoiaş şi pe generalul de brigadă (r) Ştefan Andreica.
  În emoționanta sa alocuțiune, Emil Radu Moldovan a omagiat trupele de vânători de munte care au luptat pentru țară: „Este un moment festiv, 101 ani de la înființarea brigăzilor de vânători de munte din România și 40 de ani de la înființarea Brigăzii 1 din Bistrița. Totodată, astăzi a fost lansată și monografia Brigăzii 1 Vânători de Munte și pentru acest lucru vreau să îi felicit pe autori: domnul general de brigadă (r) Dragoș Iacob și domnul colonel (r) Vasile Chioran. Datorită eforturilor domniilor lor, eroii și faptele vânătorilor de munte bistrițeni vor dăinui veșnic. Vreau, de asemenea, să îl felicit și pe domnul colonel (r) Ioan Gaftone, membru în comitetul de inițiativă care a stat la baza organizării acestui frumos eveniment. Dacă nu pentru memoria eroilor noștri, măcar pentru viitorul copiilor noștri, să stăm demni și tari în fața schimbărilor din lume și să nu uităm că nu ne-am născut liberi, ci am devenit liberi prin jertfa unor oameni care ne-au iubit fără ca măcar să ne cunoască. La mulți ani, stimați vânători de munte! La mulți ani, români adevărați! Dumnezeu să ne binecuvinteze pe noi și țara noastră!”.
  În opiniile exprimate despre volum de către participanți a fost subliniat efortul de documentare, dragostea pentru oștirea română și reușita volumului, care se citește cu interes.
  A urmat vizionarea filmului „Onor la memorie”, realizat de colonelul (r) Florentin Archiudean, ceremonialul militar şi religios „Cinstim memoria vânătorilor de munte” și, în încheiere, deschiderea expoziţiei „Tradiţia vânătorilor de munte din Bistriţa”.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close