|

Un #Rezist cu mai multe feţe

-A A +A

Un #Rezist cu mai multe feţe
Mișcarea de duminică a depășit cu mult obișnuitul. Se apropie de proporţiile celei declanșate de OUG 13. Era de așteptat. A fost pregătită cu grijă. A fost prefaţată chiar de întâlnirea unor ONG-uri, inclusiv a celor de la Iniţiativa România și Corupţia ucide de la Sibiu. Întâlnirea a fost sprijinită de o fundaţie germană (așa cum alte grupări politice și partide au fost sprijinite de alte fundaţii europene sau americane). Am scris în precedentele numere ale ziarului Cotidianul despre încercarea tuturor băieţilor de la pupitrul comunicării lui Klaus Iohannis de a resuscita societatea civilă în cuplă cu PNL. PNL-ul, ca partid, este insuficient pentru victoria sasului în alegerile pentru un nou mandat. După moliciunea și bălăbăneala limbajului liberal și prezidenţial, s-ar putea ca numai PNL să nu fie în stare să susţină nici măcar o intrare în turul doi. Așa că toată armata de consilieri germano-româno-americani de pe lângă Klaus Iohannis a ales calea resuscitării societăţii civile. Ideea nu este rea. Poate avea chiar câștig de cauză, cei tineri fiind o resursă uriașă pentru partidele de dreapta, inclusiv pentru Klaus Iohannis. Așa se explică intensitatea mobilizării de duminică, mai ales că ea se produce pe fondul unei confuzii nebune din prestaţia Alianţei PSD – ALDE.
Felul în care PSD-ul și-a dat singur și repetat cu stângul în dreptul la Legea salarizării unice, la majorarea pensiilor și în scandalul pensiilor speciale urmate de reangajări poate fi socotit suficient ca să stârnească valul de proteste, chiar și revolte de tip sindical sau patronal. Nu doar cei tineri au a se teme de aceste bâlbe. Am discutat cu oameni care contribuie din greu la energia motorului economic din România. Atât cât este ea. Și unii dintre ei susţineau că trecerea obligaţiilor fiscale de la firmă la angajat este o aberaţie, cu consecinţe serioase în bilanţul societăţilor comerciale. Iar alţii, că este un beneficiu pentru buget, pentru angajat, inclusiv pentru patronii serioși. Prevederea fiscală nu încurcă decât patronii descurcăreţi în materie de evaziune și insolvenţă. Care au dreptate? Eu, unul, nu știu, pentru că nici eu n-am înţeles. Și cei mai mulţi dintre cei pe care îi cunosc nu înţeleg consecinţele și beneficiile acestei găselniţe fiscale stoarse din creierii lui Darius Vâlcov.
Ce zice PNL-ul? Iată un pasaj din declaraţia noului purtător de cuvânt, fost mediocru jurnalist de economic la Realitatea TV, Ionel Dancă: „Așa cum am declarat la preluarea funcţiei de purtător de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, atacul la Justiţie pentru interese personale și haosul din economie trebuie să înceteze. PNL și toate grupurile active din societate, cu toţii suntem de aceeași parte a baricadei și cu toţii credem în adevărul: Corupţia ucide! În această seară, împreună cu prietenii și colegii din PNL, vom protesta împotriva atacului PSD la independenţa Justiţiei și împotriva măsurilor fiscale care aruncă economia României în haos”.
Ionel Dancă, sireacul, ignorat de mai toată media, se rezumă doar la mesaje pe Facebook și la televiziunea de serviciu a PNL Cotroceni, adică Realitatea TV. Observaţi că protestele întemeiate despre care aminteam mai sus au drept ţintă nu doar măsurile fiscale, ci și pachetul de legi privind Justiţia, pachet care abia a luat drumul dezbaterii parlamentare. Și mai ciudat! În mintea PNL, protestele de duminică, poate că și în gândirea unor participanţi apolitici, au la bază un slogan lansat cu accidentul de la Colectiv. Este vorba despre „Corupţia ucide”. Atunci a fost lansat de Klaus Iohannis, iar acum este aplicat și în cazul măsurilor economice. Or, măsurile fiscale (inclusiv splitarea TVA și trecerea taxelor la angajat) arată ca niște iniţiative guvernamentale menite să reducă evaziunea fiscală (neplata acestor taxe) și creșterea spectaculoasă a încasărilor la buget. Că sindicatele protestează pentru că se tem de o măsură pe care nu o înţeleg, sună logic. Dar că societatea civilă se așază împotriva măsurilor fiscale cu lozinca privitoare la corupţie și cu un protest la o dezbatere parlamentară ce va să vină mi se pare o șmecherie ce ţine de comunicare. De comunicarea proastă și incoerentă a PSD – ALDE, pe de o parte, și de comunicarea diversionistă a grupului PNL – Klaus Iohannis, societatea civilă – Binom, pe de altă parte.
Așadar, din punctul de vedere al bramburelii PSD, sunt de partea demonstranţilor. Dar din punctul de vedere al trucului folosit pentru a consolida o opoziţie blegoasă, mă așez de partea celor care fluieră acest #Rezist cu mai multe feţe.

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close