După vizita făcută pe malul stâng al Nistrului,

Primarul Ioan Strugari: „Frații din satele basarabene ale raionului Anenii Noi au dat dovadă de un patriotism exemplar”

-A A +A

Primarul Ioan Strugari: „Frații din satele basarabene ale raionului Anenii Noi au dat dovadă de un patriotism exemplar”
  Înfrățită din luna mai cu Telița, comuna Parva și-a trimis emisari oficiali în Basarabia în perioada 2 - 5 noiembrie, delegația condusă de primarul Ioan Strugari fiind alcătuită din reprezentanți ai administrației locale și ai școlii.
  Am fost pentru prima dată în Basarabia, iar felul călduros prin care ne-au primit și tratat frații noștri din Telița, în frunte cu primărița Rodica Russu, ne-a impresionat extrem de mult. Pe lângă acțiunile oficiale, culturale și turistice, am stabilit noi relații de prietenie în vederea înfrățirii cu satele Speia, prin primarul Vitalie Coteț, și Șerpești, prin primărița Elena Nicolaev. În ciuda condițiilor vitrege de trai, românii de pe malul Nistrului ne-au arătat ce înseamnă patriotismul adevărat prin felul de a fi. Vedeți, noi, ce trăim în România, tot clamăm că suntem mari patrioți, dar la felul cum ne manifestăm dăm dovadă că suntem mai dezbinați ca niciodată. Dincolo, în Basarabia, oamenii suferă cum nu ne-am imaginat, în tăcere, cu drag și dor, pentru limba și neamul românesc. Satele din stânga Nistrului sunt depopulate, populația activă fiind împrăștiată pe glob pentru un trai mai bun, dar acolo, în Telița, Speia și Șerpești, românismul chiar este trăit. (...) Din 1990, Parva mai este înfrățită cu orașul francez Besancon, însă niciodată în zecile de contacte cu francezii nu am simțit o asemenea căldură și trăire sufletească cum am trăit în Basarabia. Acum, stau și mă întreb cu mâhnire de ce am căutat mereu să ne înfrățim cu bogații din Occident, când fericirea era la o distanță mult mai mică. Parcă ne-a fost rușine de frații noștri, ca într-un blestem! Cu această ocazie, ca și în proverb, am constatat că ne-am simțit mult mai împliniți sufletește la cei mai săraci, dar cu inimă mare și care, pe deasupra, bate pentru România, în ciuda faptului că Transnistria e la o aruncătură de băț. Eu consider că putem recupera timpul pierdut, de a-i face pe basarabeni să ştie că nu sunt uitați de România. Cel puțin Parva se va implica total în acest sens, întrucât pe lângă noile înfrățiri, vom duce carte românească și tradiții populare la Nistru. Ah, să nu uit, am început deja cu un parc al prieteniei în Telița, unde am plantat puieți de brad aduși de la Parva. Repet, trebuie să insistăm pe acest filon, pentru că am văzut că generațiile tinere au aplecare mai mult spre România decât spre Rusia. O dorință a mea este ca, în anul Centenarului Marii Uniri, activitățile noastre comune să atingă apogeul pe 1 Decembrie 1918, la Parva”, ne-a declarat, marți, primarul Ioan Strugari.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close