Rozalia Fucă-Tomescu a lansat discul „De unde știi vioară, tu?”

* „Un cadou muzical deosebit pentru orice iubitor de artă adevărată” - directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma

-A A +A

Rozalia Fucă-Tomescu a lansat discul „De unde știi vioară, tu?”
  La Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” a avut loc luni, de la ora 17.00, lansarea compact-discului de romanțe „De unde știi vioară, tu?”, al Rozaliei Fucă-Tomescu. Evenimentul a fost deschis de directorul Centrului Cultural Municipal, prof.dr. Dorel Cosma, bun cunoscător al activității interpretei și prefațator al discului, care a spus între altele: ,,Albumul de romanțe se adaugă la tezaurul muzical românesc pe care interpreta l-a realizat. După inegalabilele pricesne, romanțele ne oferă alte valori ale solistei, care abordează cu ușurință genuri muzicale diferite. Este expresie a talentului cultivat și, totodată, a experienței care de-a lungul anilor a contribuit la formarea și lansarea multor soliști îndrăgiți. Cele zece romanțe de pe prezentul album ne introduc în atmosfera lirică plăcută a cântecului meditativ și, indiferent de vârstă, albumul reprezintă un cadou muzical deosebit pentru orice iubitor de artă adevărată”.
  În continuare, scriitorul și etnologul Menuț Maximinian a coordonat întâlnirea, la care au participat nu numai interpreți de muzică, ci și scriitori, profesori, colegi de la corul „Appassionata”, iubitori ai cântului. „Am cunoscut-o pe doamna Rozalia Fucă-Tomescu la începutul carierei mele de jurnalist, într-un turneu european, apoi am urmărit-o ca director al Școlii Populare de Artă și al coralei Coroana a Protopopiatului Ortodox Bistrița. Întotdeauna m-am întrebat cum reușește această doamnă să facă atâtea lucruri bine. Când organizează ceva, se dedică cu totul acelui lucru ca să iasă bine”, a spus Menuț Maximinian.
  În continuare, despre caratele sufletești și profesionale ale Rozaliei Fucă-Tomescu au vorbit profesoarele Doina Petrean și Eugenia Rusu, iar părintele protopop al Bistriței, Alexandru Vidican, a apreciat activitatea în fruntea coralei Corona, care dă armonii îngerești fiecărei liturghii: „Când o auzim pe doamna Fucă în fruntea corului, ne gândim cât consum este pentru un dirijor, pentru ca totul să iasă bine. Este vocea îngerului care se roagă cântând”.
  La rândul său, Rozalia Fucă-Tomescu a adus mulțumiri instrumentiștilor Elvira Botoș (pian), Mihai Spân (vioară), Andrei Barșoni (contrabas) și Dan Oniță (clarinet), care au asigurat un acompaniament de înalt nivel profesional la înregistrarea discului. Foarte talentată povestitoare, interpreta a introdus auditoriul în atmosfera copilăriei fericite, pe care o datorează părinților Alexandru și Ana din localitatea Teaca. Cei prezenți au avut parte de o cuprinzătoare, densă, istorie a romanței, apărută ca subgen muzical în secolul al XIX-lea, în Franța, de unde s-a răspândit și în țara noastră, printre compozitorii amintiți fiind Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Vasile Vasilache, iar din Bistrița, profesorul Petru Pop de la „Liviu Rebreanu”. Dintre interpreți, Mia Braia, Ioana Radu, Ileana Sărăroiu etc.
  Rozalia Fucă-Tomescu a cântat cu mare har câteva dintre cele zece romanțe înregistrate, făcând încă o dată proba unor calități vocale excepționale, investite în pedagogie, în modelarea tinerelor talente. Zona noastră datorează enorm din punct de vedere muzical Rozaliei Fucă-Tomescu, care conduce de decenii Școala Populară de Artă.

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close