Alianța Strada: „Revoluția fiscală”, un joc periculos!

-A A +A

Alianța Strada: „Revoluția fiscală”, un joc periculos
Alexandra Otilia Tudoran, economist - președinte interimar al Partidului „Alianța Strada”
Președintele interimar al Partidului „Alianța Strada”, economist Alexandra Otilia Tudoran, spune că recentele schimbări ale Codului Fiscal, adoptate de Guvernul Tudose, nu sunt altceva decât un „joc periculos”. Membru fondator al celui mai nou partid de pe eșichierul politic românesc - înființat în luna iunie a anului 2017 -, Tudoran este absolventă a Facultății de Finanțe-Bănci din cadrul Academiei de Științe Economice București, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul economic.

„Propunerile guvernului PSD-ALDE de modificare a noului Cod Fiscal, promulgat acum doi ani, conțin prevederi obscure, care nu vor avea ca efect decât dezechilibrarea relației angajat-angajator, deși sunt prezentate ca instrumente ale solidarității sociale. Ele ar putea genera, pe hârtie, aceeași creștere fără dezvoltare promovată de „celebrul” Program de Guvernare”, transmitea, marți, într-un comunicat de presă preluat de Agerpres, Partidul „Alianța Strada”. O zi mai târziu, miercuri, Guvernul Tudose adopta noile măsuri fiscale, cea mai controversată fiind trecerea în totalitate în sarcina angajatului a plății contribuțiilor sociale la bugetul de stat.

Cu privire la așa zisa „revoluție fiscală”, adoptată prin Hotărâre de Guvern, miercuri, de cabinetul Tudose, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 dacă nu vor interveni alte modificări până la acea dată, am adresat câteva întrebări economistei Alexandra Otilia Tudoran. Reporter: De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Finanțe. Ce părere aveți despre această decizie a Guvernului?

Otilia Tudoran: Decizia de a transfera toate contribuțiile în sarcina salariatului va produce multe probleme, mai ales în mediul de afaceri. Această măsură este corelată cu creșterea salariului minim obligatoriu, fără a se întocmi un studiu de impact. Vom vedea multe societăți închizându-și porțile pentru că nu vor mai putea plăti salariile sau vor fi obligate să facă disponibilizări. Părerea mea este că această măsură va conduce la creșterea procentului reprezentat de economia subterană, care în prezent este de peste 20% din PIB. Vom fi singura țară din UE în care toate contribuțiile sociale vor fi în sarcina salariatului.
Nu s-a întocmit un studiu de impact al acestor măsuri și nu cred că au fost luate în calcul toate implicațiile. Vor trebui modificate, în nici două luni, contractele de muncă ale salariaților, contractele colective de ramură, va crește artificial salariul mediu brut pe economie, în funcție de care se calculează Bugetul Asigurărilor Sociale. O astfel de măsură, de trecere a contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina salariatului, ar fi trebuit să presupună o analiză atentă și identificarea tuturor implicațiilor!

Rep.: Potrivit Ministerului de FInanțe, măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

O.T.: Am făcut câteva calcule și oricine poate constata că majorarea salariului minim la 1.900 de lei, măsură luată ca urmare a transferării contribuțiilor în sarcina exclusivă a salariatului, va obliga firmele să cheltuiască mai mult, doar la salariul minim, efortul suplimentar al firmei fiind de cca. 160 de lei pentru fiecare salariat.
Vă propun un calcul simplu, pentru o societate cu 50 de angajați încadrați cu salariul minim: 160 x 50 = 8.000 lei/lună, adică 8.000 x 12 luni = 96.000 lei/ an! O firmă mică poate că nici nu are profit de 96.000 de lei pe an ca să poată acoperi aceste cheltuieli, deci va fi obligată fie să facă disponibilizări, fie să majoreze prețurile sau să încurajeze munca la negru.
Majorarea prețurilor se va resimți în inflație, care oricum a crescut foarte mult în ultimele luni. Dacă în aprilie 2017, Institutul Național de Statistică a publicat un indice al inflatiei de 0.6%, pentru luna septembrie indicele a ajuns la 1.8%, adică s-a triplat!

Rep.: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis vineri că neplata contribuţiilor sociale ale angajaţilor de către angajatori va fi clasificată din nou drept infracţiune. El a precizat că acest lucru va fi prevăzut într-o Ordonanţă care urmează să fie adoptată de Guvern sau dacă nu, într-o lege ulterioară. Ce părere aveți despre aceasta nouă modificare?

O.T.: Această măsură nu este „o nouă modificare”, să nu reinventăm roata, întrucât până în anul 2015 neplata contribuțiilor salariale reținute de la angajați era considerată infracțiune, și era pedepsită cu închisoare. Articolul 6 din Legea 241/2005 prevedea: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la șase ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”. Acest articol a fost eliminat din lege datorită unei hotărâri a Curții Constituționale, care l-a declarat neconstituțional, din motivare înțelegându-se că legea nu definește clar noțiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”.
Acum trebuie avut grijă cum formulează Guvernul această Ordonanță, pentru a nu fi din nou anulată de CCR. Catalogarea drept infracțiune a neplății contribuțiilor salariale nu este un favor făcut salariaților, ci un drept al lor, întrucât acești bani au fost reținuți din salariile lor!

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close