|

Cine conduce România?

-A A +A

Cine conduce România?
Binomul, cu siguranţă! Și sub îndrumarea atentă a partenerilor strategici. Undeva, mai jos și pe lângă, Guvernul se chinuie și el să miște cârma treburilor curente. Așa cum este el, plin de mediocri, de sforari politici, de ciupiţi sau de „penali”. Această ierarhie subiectivă este valabilă până spre amiază, când se trezesc ziariștii. Ei sunt marii doctori în economie, în finanţe, în democraţie, în anticorupţie, în externe, în securitate și în dezvoltare. Două-trei dude de ziariste iau de guler orice demnitar român. Corifeii serilor de dezbateri politice, dacă imaginea 3D ar putea fi însoţită de încarnări ale imaginarului, ar putea fi urmăriţi cum trag pumni și palme din ecran și cum directele lor plesnesc înfundat în maxilarele premierului și ale președintelui sau ale te miri cui din politică. Dacă umorile lui C.T. Popescu ar produce și radiaţii, spaţiul carpato-danubian ar arăta ca împrejurimile de la Hiroshima după bombardament. Cine n-a văzut cum Rareș Bogdan se ia de gât cu Liviu Dragnea și cum companionii săi într-un lătrat de căţei apăraţi de tonul dulăului chelios hămăie și ei la bandiţii din Teleorman? Imposibil să mai încapă sub cămăși și batiste, Rareș Bogdan era să se bată cu Victor Ponta la un botez sau la o nuntă. I se părea o datorie patriotică să-și arate curajul, mușchii și lipsa de măsură. Cine n-a văzut cum Mihai Gâdea perorează cu aerul că acum-acum se dă jos din televizor, să-i tragă două smetii lui Traian Băsescu sau să o ţintuiască la perete pe Laura Codruţa Kovesi cu al său Negulescu-Portocală, nu este telespectator! O chivuţă de la un site al SRI seamănă cu ciocănitoarea Woody ieșită să anunţe dezastrul naţiunii. Și arată cu rochia drumul pe care trebuie să-l urmăm. Marinela Mititelu este și ea procuror, judecător și nevastă. Moderator, nici vorbă! Nadina Câmpean de la Antena 3 cere socoteală și face investigaţia în direct, ca pe o emisiune de cooking-show, semănând ameţitor cu Denise Rifai. Ele două se cred vocea poporului în direct.
Din apărători ai democraţiei, jurnaliștii români tind să devină un soi de judecători, de procurori, de înţelepţi și de teroriști ai vieţii politice din România. După cum abordează anumite subiecte, ai zice că ţara trebuie condusă la ordinele lor. Unii nu pot crește o gâscă. Unele moderatoare nu pot face o prăjitură fără să provoace o diaree. Nu ești de acord, adio, te toacă și te bagă în spitalul de boli nervoase. În urma tărăboiului, mulţi au capotat și au demisionat. Pe bună dreptate sau de groaza câinilor de pază, unii s-au săturat de presă. Excesul discursului jurnalistic vine în primul rând din mediocritatea lumii politice. Și din lipsa reglementărilor în mass-media. Dar și din confuzia anilor 1990, cînd partidele abia se înjghebau, iar câţiva ziariști din generaţia mai veche scriau cu sentimentul că trebuie să lupte pentru democraţie. Și în pagina de ziar și pe baricadele de pe bulevard, ei s-au opus unor tentaţii de comunism „neîntinat”. Într-un fel, mă simt și eu vinovat. Și generaţia mea a contribuit la asta. A ridicat tonul peste limitele acceptabile în profesie. Așa au fost vremurile. Săptămîni la rând partidele politice căutau oameni și sedii, în vreme ce noi încercam să blocăm improvizaţiile și excesele. Numai că în loc de calmare, de o normalizare a atmosferei, lucrurile au evoluat românește. Adică din lac în puţ, din exces în exces. Părerismul a atins cote isterice. Umorul și hăhăiala îneacă orice dezbatere serioasă. Ziariștii înregimentaţi toacă orice subiect. Îl minimalizează sau îl ascund, îl umflă sau îl deturnează. Cei mai mulţi nu depășesc condiţia de luptători de partid sau de agenţi de influenţă. Deontologia? Ce-i cu ea? Asociaţiile înfiinţate să o promoveze au devenit și ele instrumente de influenţă. Marile exemple de peste Ocean s-au făcut praf. Presa americană s-a împărţit în tabere mai dure ca niciodată. Unii luptă pentru Hillary Clinton mai abitir decât activiștii democraţi sau decât angajaţii ei de campanie.
În orele de seară, România arată ca o ţară condusă de o presă înamorată de ea însăși și locuită de un popor iubitor de scandal și de telenovele.

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close