|

Ce înseamnă să fii culturist

* vicecampionul european Costin Ilincă: „Este o muncă titanică! Pregătirea competițională începe cu 3-4 luni înainte”

-A A +A

Ce înseamnă să fii culturist
Într-o lume atinsă tot mai pregnant de flagelul obezității, în care este greu să te racordezi la programul unei anumite discipline sportive, sau nu ai calitățile necesare, sala de forță este o soluție la îndemâna oricui. Și, chiar dacă nu vom ajunge să concurăm, corpul armonios și sănătatea sunt motive suficiente pentru a începe o astfel de activitate. Iar pentru reușită, avem nevoie de exemple.
Unul remarcabil este cel al profesorului Costin Ilincă, un sportiv de înaltă clasă, care, la 49 de ani, demonstrează că tinerețea poate fi prelungită. După un rezultat de excepție – vicecampion – la Campionatul European de Culturism & Fitness din luna mai, Costin Ilincă este prezent în aceste zile la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness de la Bistriţa, ca membru al lotului național al României. Cu o amabilitate deosebită, Costin Ilincă a acceptat să acorde un interviu ziarului „Mesagerul de Bistrița-Năsăud”.

Reporter: Am rugămintea să vă prezentați!
Costin Ilincă: Sunt component al echipei naționale de culturism și fitness, candidez anul acesta la categoria Men's Physique, plus 49, master.

Rep.: Această categorie este relativ nouă în culturismul competițional.
C.I.: Exact! Se pune accent pe proporție, definire, o prezentare scenică pe măsură. Sper să am o prezentare bună, chiar foarte bună, cel puțin la nivelul pe care l-am avut la Campionatul European.

Rep.: Cum este munca din spatele acestor performanțe?
C.I.: Este o muncă titanică! Pregătirea competițională începe cu 3-4 luni înainte. Modul de viață își pune într-o mare măsură amprenta asupra rezultatelor. Trebuie îmbinate atent alimentația, antrenamentul și odihna. Nu este ușor, dar rezultatele sunt pe măsura implicării și sper ca, împreună cu ceilalți membri ai lotului național, să avem o comportare de excepție la acest campionat.

Rep.: Care este diferența între antrenamentul pentru Men's Physique și cel pentru culturism?
C.I.: Teoretic nu există nici o diferență. Punându-se accent pe latura estetică, în detrimentul masivității, alimentația este cu siguranță diferită. Masa musculară este mai mică, deci și aportul caloric. Dar diferențe de antrenament nu ar trebui să existe.

Rep.: Pentru cititorii ziarului „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud”, puteți oferi indicații pentru o viață sănătoasă? Mai ales în contextul ocupării de către România a unui îngrijorător loc 2 la nivel european ca pondere a obezității!
C.I. Cu mare drag! Eu sunt și profesor în cadrul Universității din Ploiești, același sentiment îl transmit și studenților: modul de viață contează foarte mult. Un mod de viață corespunzător, nu pentru performanță neapărat, ci pentru a avea continuitate în ceea ce faci, pentru a-ți putea duce la îndeplinire obiectivele. Atenție, nu este vorba de o dietă, ci de un pachet complex format din alimentație, odihnă și, bineînțeles, antrenament fizic într-un cadru relativ organizat. Este esențial ca acestea să fie asumate de fiecare și urmărite cu perseverență.

Rep.: Cum se diferențiază un sportiv, indiferent de disciplină, de ceilalți?
C.I. Prin dorință, în primul rând, ambiție și, nu în ultimul rând, prin rezultate. Acestea sunt cele care îți confirmă buna pregătire, acestea fac diferența.

Rep.: Ce ar trebui făcut pentru mobilizarea tuturor, pentru asumarea acestor valori, în special de către copii?
C.I. Viața trebuie să ne fie guvernată de modele, fără astfel de repere ne va fi greu să evoluăm. Avem nevoie de modele în plan sportiv, profesional, să facem diferența între ceea ce este bine și ceea ce nu este. Avem nevoie de modele reale, modele validate.

Rep.: Vă mulțumesc și vă doresc succes!
C.I. Mulțumesc și eu și sunt ferm convins că toți membrii lotului național ne vom situa la nivelul cerințelor unui astfel de campionat.

Ce ar mai fi de spus? Că primul pas pentru a începe acest mod de viață sănătos este prima vizită la sala de forță sau în orice alt loc dedicat sportului. Dat fiind contextul acestor zile, definit de Campionatul Mondial de Culturism și Fitness, nu pot decât să preiau îndemnul maestrului Gabriel Toncean: Haideți la sală!

Alexandru Georgiță

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close