Ioan Țintean: ALDE a hotărât că va susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin

-A A +A

Ioan Țintean: ALDE a hotărât că va susține legea alegerilor în două tururi de scrutin
Președintele Filialei Bistrița-Năsăud a Alianței Liberalilor şi Democraților (ALDE), Ioan Țintean, a prezentat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe probleme discutate în cadrul Biroului Politic Central, precum modalitatea de alegere a primarilor, partidul susţinând alegerea în două tururi de scrutin, şi modificările la Codul Fiscal.
,,Marți, alături de colegii mei din Biroul Politic Central, am fost solicitați să clarificăm câteva probleme care au apărut în spațiul public, față de care s-au exprimat diferite opinii, atât ale colegilor noștri din ALDE, cât și ale comentatorilor și analiștilor politici, privind ceea ce ar trebui să facem vizavi de anumite decizii. Prima problemă pentru care am fost solicitați: Norica Nicolai a propus ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Încă de la înființarea partidului, când se numea PLR, am spus că obiectivul de bază pentru consolidarea democrației este menținerea instituțiilor caracteristice democrației: bicameralismul și votul în două tururi de scrutin. ALDE a hotărât, marți, că va susține legea alegerilor în două tururi de scrutin și va fi probabil principalul susținător”, a spus Ţintean.

În ceea ce priveşte subiectul cel mai fierbinte al momentului, Codul Fiscal, Ioan Ţintean a spus că, iniţial, ALDE avea o poziţie incertă privind reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută, în condiţiile în care, la o întâlnire a primarilor de municipii, aceștia erau oarecum revoltați că se vor confrunta cu o diminuare, destul de mare, a cotelor defalcate din impozitul pe venit, ceea ce le-ar diminua și posibilitatea de dezvoltare, de investiții în plan local.
,,Din impozitul pe venit, primarilor li se alocă 41 la sută, ori, reducându-se impozitul pe venit... În aceste condiții, noi am propus, prin vocea secretarului general, să se majoreze anul viitor această cotă de defalcare de la 41 la sută la 43 la sută. Unii colegi au spus chiar 46 la sută și, în paralel, să se facă și compensări prin alocarea unor sume de echilibrare a bugetului. Pe lângă cele trei criterii: populație, suprafață și gradul de colectare a impozitelor locale, să mai fie și o cotă care să meargă direct la buget pentru echilibrare. Aceasta pentru ca bugetul să se situeze la nivelul lui 2017, minimum, și în aceste condiții nu ar mai fi nicio discuție privind nemulțumirile primarilor. (...) S-a mai solicitat președintelui Călin Popescu Tăriceanu ca la întâlnirea din coaliție să susțină cât se poate de tare ca o sumă importantă să meargă spre investiții. După cum se știe, valoarea investițiilor în acest an, în România, nu a fost cea mai fericită. Credeam că vom ajunge la peste 8 miliarde euro, dar nu se atinge decât jumătate din această țintă, pentru că s-au dus foarte mulți bani spre zona salarială. Noi solicităm să se mențină cheltuielile salariale, adică să nu mai crească, să nu se mai facă angajări, și este publică susținerea ALDE, să nu se mai facă angajări în zona bugetară. Acolo unde există plecări prin pensionare sau plecări voluntare, aceste locuri să nu mai fie scoase la concurs, să fie declarate posturi libere și, astfel, cheltuielile privind salarizarea vor scădea de bună seamă. Aceste sume dorim să fie îndreptate spre zona investițională, unde vor duce la crearea de noi locuri de muncă, capacități de producție și, ulterior, vor surveni și creșterea numărului de persoane angajate care vor contribui la buget”, a precizat Ioan Ţintean.

Președintele ALDE BN crede că există multă tevatură în spațiul public privind diminuarea salariilor angajaților, dar că nimeni nu a reușit cu pixul să facă dovada vreunei scăderi: „Cota totală se reduce de la 39 la sută la 35 la sută, cea pentru sănătate la 10 la sută, și va mai fi o cotă de intervenție de 2,5 la sută, care va avea o sarcină de echilibrare, de rezolvare a unor necazuri atunci când nu există bani, în cazul incapacității de plată a unor angajatori. Deci de la anul, românii vor plăti trei cote, față de nouă cât se plătesc în zilele noastre: va fi cota de 35 la sută, va fi cota de 10 la sută pentru sănătate și 2,25 la sută din partea angajatorului. Se va simplifica foarte mult și modalitatea de lucru a angajatorilor, pentru că tot ei sunt cei care le rețin și le virează în numele angajaților”.

Ioan Țintean a abordat şi problemă spinoasă de interes local, şi anume cea a colectării selective a deşeurilor, care a iscat multe nemulţumiri nu doar din partea cetăţenilor, ci şi a politicienilor din Opoziţie:
,,Am urmărit, în ce mă privește, colectarea fracțiilor umede și uscate ale deșeurilor, pentru că am primit și multe critici pentru decizia pe care am luat-o, în sensul că nu suntem pregătiți, că nu avem utilaje, că diverse motive. Ieri (joi, n.r.) l-am chemat la mine pe directorul de la SMID, de la groapa de gunoi din Tărpiu, și am întrebat care a fost rezultatul la 31 octombrie. Față de luna septembrie, când au intrat 107 tone de fracțiune uscată, în octombrie au intrat 158 tone. Mie mi se pare un salt foarte bun, cu toate greutățile pe care le-am întâmpinat, în sensul că proiectul a fost implementat fără mecanismul de tratare mecano-biologică”.

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor din Bistrita

Intotdeuna "minoritarii" au sperat ca daca se vor face tururi repetate , de cate ori nu le convine lor, au vre-o speranta sa iasa ei invingatori ... Nici vorba domnule Tinteanu. Dumneata esti om cu scoala si buna experienta de viatza , sociala si politica sti sti dumneata destul de bine asta .

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close