|

Rafael Santonja, o legendă a culturismului mondial, la Bistriţa

-A A +A

Rafael Santonja, o legendă a culturismului mondial, la Bistriţa
 Una dintre cele mai mari personalităţi ale culturismului mondial, Rafael Santonja (cel din mijloc), a participat, vineri, la o conferinţă de presă la Bistriţa, înainte de startul Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness. Preşedinte al Federaţie Internaţionale de Culturism şi Fitness (IFBB), Rafael Santonja este o personalitate care, alături de nume ca Ben şi Joe Weider, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Steve Reeves şi Frank Zane, a redefinit pentru totdeauna conceptul de estetică a corpului uman.

 În discursul ţinut la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Rafael Santonja a subliniat importanţa acestei ediţii a Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness, prin prisma unei participări record a unor sportivi de pe cinci continente, cu vârste cuprinse între 15 şi 70 de ani. Totodată, acesta a evidenţiat esenţa sportului în general: mijloc esenţial de păstrare a sănătăţii de către populaţie, de înţelegere şi promovare a umanităţii şi a spiritului de competiţie, cum se întâmplă acum la Bistriţa, unde oameni de toate naţionalităţile, rasele, religiile, culturile s-au adunat pentru a celebra prietenia, pentru că body-buildingul reprezintă, în fapt, nu doar un sport, ci mai ales un mod de viaţă.

 Dar au venit aici şi pentru a cunoaşte România, Bistriţa, să se bucure de ospitalitatea dumneavoastră. Să vă cunoască cultura şi istoria, pentru a pleca spre casă cu impresii plăcute despre prietenie şi tot ce s-a întâmplat aici”, a spus Rafael Santonja.

 Obiectivul principal al IFBB pentru perioada următoare îl constituie includerea acestei discipline pe lista sporturilor olimpice, ca o recunoaştere a valorii sportivilor care performează în domeniu.

 Preşedintele IFBB a făcut referiri şi asupra unui subiect sensibil în culturism, dar care afectează multe alte discipline sportive şi chiar viaţa de zi cu zi, dopajul: „Dopingul distruge sănătatea şi este o cale sigură către nicăieri. IFBB face toate eforturile şi luptă împotriva consumului de substanţe interzise. Împreună cu întreaga societate, trebuie să luptăm pentru viitorul tinerilor noştri”.

 Pe această linie au fost evidenţiate eforturile în plan internaţional ale Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, preşedintele acesteia, Gabriel Toncean, fiind şi preşedinte al Federaţiei Balcanice şi membru în Consiliul european al federaţiei.
Un rol important în ecuaţie a fost atribuit de Rafael Santonja presei, prin intermediul căreia este realizată promovarea valorilor acestui sport.

 Câteva aspecte deosebit de importante pentru noi, bistriţenii: oraşul nostru a fost selectat pentru organizarea evenimentului dintre alte oraşe din Rusia, Portugalia şi Columbia. Mai mult, ediţia de anul viitor se va desfăşura în Buenos Aires (Argentina), anul trecut a fost în Santo Domingo (Republica Dominicană), iar ediţia 2015 în Mexic, fapt ce plasează municipiul Bistriţa într-o galerie de excepţie în plan mondial. La selectarea Bistriţei au concurat o serie de factori, printre care interesul şi implicarea deosebite ale autorităţilor pentru sport, zona turistică cu potenţial deosebit, dar şi activitatea Federaţiei Române de Culturism şi Fitness şi popularitatea sportului în ţară.

 La finalul conferinţei, Gabriel Toncean a evidenţiat mediatizarea tot mai puternică a culturismului şi a fitnessului în România, în special în ultimii 4 ani, culminând cu alocarea, de către Televiziunea Română, a câte o oră şi 30 minute pentru transmiterea evenimentului. Acest aspect a fost susţinut şi de preşedintele IFBB, care a precizat că, spre deosebire de alte discipline sportive, în body-building există o pondere majoră a tineretului, acesta fiind principalul beneficiar al avantajelor fitnessului. În România sunt circa 4.000 de săli, popularitatea acestui sport crescând ca urmare a stilului de viaţă sănătos promovat.

 Gabriel Toncean a completat aspectele menţionate precizând că se află în curs de implementare un proiect de reglementare a activităţii sălilor dedicate culturismului, care nu vor putea funcţiona fără avizul de conformitate al federaţiei şi fără un instructor. Proiectul vizează eliminarea acelor aparate care pot pune în pericol viaţa sportivilor (improvizate) şi asigurarea asistenţei de specialitate, necesară pe tot parcursul pregătirii ca sportiv.

Alexandru Georgiţă

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close