|

Campionatul Mondial de Culturism și Fitness de la Bistrița

Mândru că sunt român! Mândru că sunt bistriţean!

-A A +A

Campionatul Mondial de Culturism și Fitness de la Bistrița
Sursa foto: Facebook / Emil Radu Moldovan
   Este sentimentul care m-a cuprins la festivitatea de deschidere oficială a Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness 2017, Bistriţa, România. În oraşul nostru se scrie istorie. Nu sunt cuvinte mari. Este o realitate de care trebuie să fim conştienţi, să ne-o asumăm. Judeţul nostru, oraşul nostru, sunt acum cunoscute în plan mondial. Prezentarea lor din deschidere a fost de un nivel profesionist de excepţie. Nimic în plus, nimic în minus, esenţa, realitatea.

   Da, avem peisaje spectaculoase, demne de a fi evidenţiate alături de cele din Austria şi Elveţia. Avem o istorie bogată, tradiţii şi monumente impresionante. Şi, mai ales, avem oameni deosebiţi, primitori, ospitalieri. Discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a întărit toate acestea. Nu doar prin mesajul verbal, concis şi cursiv, prin care reafirmat importanţa evenimentului, probabil cel mai important, în plan sportiv, la nivel naţional. Ci şi prin atitudinea sa, de reprezentant al unei regiuni care, în prezent, se regăseşte pe harta sportului mondial.

   Fără a se arăta câtuşi de puţin copleşit de importanţa evenimentului, Emil Radu Moldovan ne-a aşezat în locul care ni se cuvine de drept: în loja de onoare. Suntem interfaţa României în raport cu o lume întreagă, pentru că, aspect temeinic subliniat în discurs, aceşti performeri ai unei discipline sportive cu un impact tot mai mare la public, vor deveni ambasadori onorifici ai ţării noastre şi prieteni ai românilor pentru că sportul înseamnă, în primul rând, prietenie şi pace.

   Noi, bistriţenii, suntem realizatori de recorduri mondiale: pe lângă cele două deja de notorietate – cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în straie populare aflate în acelaşi timp, în acelaşi loc şi cel mai mare număr de persoane îmbrăcate popular care dansează pe aceeaşi muzică, în acelaşi loc, în acelaşi timp – judeţul nostru şi-a trecut în palmares un nou record istoric: cel mai mare număr de participanţi la un concurs mondial de culturism şi fitness: 526 de sportivi şi 216 oficiali, din 56 de ţări, de pe 5 continente.

   Aspectele au fost subliniate şi de viceprimarul municipiului Bistriţa, Cristian Niculae, care a evidenţiat importanţa evenimentului din perspectiva popularizării oraşului în toate colţurile lumii. Acesta i-a felicitat pe sportivii participanţi, modele de voinţă şi viaţă sănătoasă şi le-a urat succes şi şedere plăcută în municipiul Bistriţa.

   Sufletul acestui eveniment, voinţa care a făcut posibilă transformarea unei idei, a unui vis, în realitate, Gabriel Toncean – preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness şi al Federaţiei Balcanice de Body-Building – nu şi-a dezminţit nici în acest moment caracterul de om al faptelor, nu al cuvintelor, limitându-se la a ura succes sportivilor români – „Hai România” – şi a lansa deviza sportivităţii din orice domeniu: cel mai bun să câştige.

   Rafael Santonja, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Body Building (IFBB) a reafirmat un adevăr universal: sportul înseamnă prietenie, iar esenţa competiţiei este respectul faţă de adversar. Înaltul demnitar a insistat pe faptul că body buildingul este nu doar un sport, ci mai ales un stil de viaţă, obiectivul principal a IFBB fiind de a-l promova în toate cele 196 de ţări afiliate.

   Pentru a sublinia importanţa pe care IFBB a acordat-o organizării, de către România a Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness, Rafael Santonja a acordat, în numele federaţiei, o serie de distincţii:
  „Pentru celebrarea alegerii în fruntea Federaţie Balcanice, aş dori să acord această înaltă distincţie preşedintelui Federaţie Române, bunului meu prieten, domnul Gabriel Toncean. Suntem mândri de tine!”;
  „Această este medalia de aur şi astăzi avem în rândul nostru mari campioni. În acest moment campionul nostru este domnul Radu Moldovan”;
  „Medalia de argint revine viceprimarului municipiul Bistriţa, Cristian Nicolae”.

   În finalul discursului, Rafael Santonja s-a erijat în purtătorul de cuvânt al tuturor delegaţilor, transmiţând, în semn de respect: „IUBESC ROMÂNIA!”.

   Şi noi vă iubim, domnule Santonja! Şi pe toţi cei care aţi făcut posibile acest eveniment cu adevărat grandios. Pentru că, din acest moment, noi, bistriţenii, suntem parte a istoriei culturismului şi fitness-ului mondial. Să fim demni de această onoare şi să ne implicăm în popularizarea lui, în cel mai eficient mod cu putinţă: asumându-ne stilul de viaţă sănătos al acestor sportivi minunaţi.

   Să fim mândri că suntem bistriţeni! Mândri că suntem români!

  Alexandru Georgiţă

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close