|

Au rămas, totuși, amintirile...

-A A +A

Au rămas, totuși, amintirile...
Stimate domnule Radu Sîrbu,

Am citit cu interes „constatarea” dumneavoastră, că din mediul rural o să dispară foarte curând „carele cu boi”, și poate că „gura păcătosului, adevăr grăiește”.
În decursul existenţei mele în mediul rural (sunt născut în anul 1951), nu am apucat mersul carelor cu boi pe uliţele unui sat de lângă Dej, sat unde am văzut lumina zilei și mi-am petrecut copilăria și adolescenţa, am apucat însă existenţa carelor trase de vite și de bivoli. Îmi amintesc cum în vacanţele de iarnă, împreună cu tatăl meu, înjugam la sanie două bivoliţe, pe Lușca și pe Bimbor, ca să transportăm gunoiul de grajd pe ţelina de pe Moină, cum îl împrăștiam cât mai uniform ca să se „îngrașe” locul și astfel să se obţină de pe el o iarbă hrănitoare transformată vara în fân pentru iarnă. Și îmi amintesc cum mama ne aștepta acasă cu un vin cald după fiecare transport de gunoi, iar seara ne pregătea o mămăligă cu brânză de bivoliţă, care era foarte hrănitoare și binevenită după o zi de muncă pe un timp friguros.
După trecerea „dincolo”, în veșnicie, a tatălui meu, bivoliţele au fost vândute, carul și sania, urcate în podul grajdului, iar pământul, lucrat cu mașini agricole și stimulat să producă mai mult cu îngrășăminte chimice și erbicide.
Au rămas, totuși, amintirile...

prof. Rus Augustin

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close