Magazin

-A A +A

* Un realizator radio de muzică ușoară, la Magic FM, a abordat extrem de vesel în sinea lui fenomenul încălzirii globale, care în zilele noastre, zicea omul, este evident, poate fi întâlnit pe străzi, la orașe și sate, pe litoral și la munte, fenomen în legătură cu care, sublinia comentatorul radio, specialiștii încă atrag atenţia, astfel că viitorul omenirii pare să fie incert, deoarece calota glaciară a Pământului se diminuează pe zi ce trece, iar nivelul de apă al oceanelor și mărilor este în creștere continuă. Iată un semnal de alarmă adresat tuturor guvernelor lumii și tuturor locuitorilor Pământului. Dimpotrivă, alţi cercetători, oameni de știinţă specialiști în oceanologie și fenomene climaterice, anunţă în mod constant că „fenomenul încălzirii globale” este o gogoriţă, așa cum multe alte gogoriţe circulă în lume pe toate căile de comunicare, prin presa scrisă și vorbită și pe internet.
Dacă luăm ca spaţiu de referinţă România, clima pentru luna noiembrie este specifică lunii, pe alocuri a îngheţat, pe alocuri a plouat, ca și astăzi și probabil mâine, iar la munte a nins, temperaturile fiind normale pentru această lună. Vremea nu este așa cum anunţau meteorologii în luna septembrie, anume că la noi încă din luna noiembrie iarna își va intra în drepturi și va începe o iarnă grea cum nu au mai văzut românii de zeci de ani. Alte gogoriţe, după cum puteţi constata. Toate aceste spaime au fost transmise poate pentru a veni în ajutorul locuitorilor din București, unde adminstraţiile care se ocupă de livrarea și distribuţia gazelor, a energiei electrice și termice nu erau pregătite de iarnă, astea ca să vedeţi cum se desfășoară munca în vederea iernării în România, nici mai mult, nici mai puţin, exact ca și în anul trecut, ca și acum doi ani, ca acum zece ani etc.
Ce mi-a atras atenţia asupra comentariului lucrătorului de la Magic FM este că a anunţat (ca o reclamă, ca să se afle din vreme!) că un producător britanic de bere se pregătește să fabrice băutura blondă spumoasă cu apă obţinută din calota glaciară a Pământului, pentru a atrage atenţia locuitorilor Terrei asupra dezastrului pe care îl provoacă deja fenomenul supra-încălzirii atmosferei și diminuarea stratului de ozon. Abia după acest anunţ mi-am dat seama că încălzirea globală se va putea vedea de către curioși cu ochiul liber, cercetând calota de gheaţă a Pământului, care, odată cu exploatarea acesteia pentru obţinerea apei pentru bere, se va diminua „vizibil de alarmant”. Abia atunci omenirea va putea constata cu adevărat pericolul încălzirii globale, iar laboratoarele de monitorizare a fenomenului vor putea declanșa o luptă acerbă împotriva celor care distrug viaţa de pe Pământ. Iată, așadar, modalitatea prin care a găsit un patron să lupte împotriva încălzirii Pământului, tăind calota glaciară pentru a obţine apă pentru astâmpărarea poftelor berarilor din lume! Chestiune pur comercială. De altfel, peste tot pe Pământ un sărut a fost transformat în comerţ, o floare pentru miseasă, în comerţ etc.

* Cum și ce se publică pe internet, ţine deja de fenomenele Epocii Digitale. Internetul este o mare descoperire a omului, cu siguranţă un produs magic al cercetătorilor lumii, dar în aceeași măsură un mijloc (adevărat, demonstrat) de autodegradare treptată a omului. Prima atenţionare (ca să vedeţi un verb, un neologism barbar, licenţă pur românească acceptată în dicţionare și de Academia Română!) și prima alarmă adresate omului spun că pe internet nu se poate, nu este admis să se scrie orice și în orice mod.
Să dau un exemplu:
Mai demult, rugasem un amic, proprietarul unui blog foarte citit, să publice o filipică scrisă de alt amic, un microeseu, pe fondul politicii de azi. În rândurile eseului autorul îl împăna pe Ion Iliescu - ex-președintele României – cu epitete deloc măgulitoare, cu dese exprimări „metaforice” luate din limbajul mahalalelor. Într-un text făcut public pe internet, „autorul”, anonim sau sub semnătură, trebuie să știe că împroșcarea cu excremente a cuiva ori trimiterea lui în cavitatea pe care a ieșit în lume nu-i este permisă din perspectiva corectitudinii politice. Prietenul mi-a explicat simplu refuzul de „a da drumul” pe blogul său eseului propus de mine: „Nu pot să-l afișez pe blog, pentru că risc ca «ăștia» să-mi închidă blogul”. Prin „ăștia” se înţelege că e vorba de supervizorii Google și Yahoo. Tot așa, ziariștii care nu uzează de termeni revendicativi luaţi din „dicţionarul” de invective și fecale nu pot fi taxaţi drept lingăi faţă de nu știu cine, numai pentru faptul că folosesc un limbaj de comunicare decent.

* Lui Traian Băsescu i-a fost permis, în urmă cu câţiva ani, să îi catalogheze pe unii ziariști „găozari”, fapt pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului nu l-a taxat, adică CNA nu l-a amendat pe cel care a vorbit la limita de jos a unui huligan. De asemenea, cu termeni ca „oligofren” sau „schizofren” nu poate fi nimeni în lume categorisit, deoarece termenii sunt pur medicali şi descriu afecţiuni umane grave, intratabile, astfel că persoanele aflate într-o astfel de stare nu sunt cu nimic vinovate. Este o jignire adusă la adresa acelor bolnavi, atâta timp cât cel care se exprimă în public se referă la nebuni, la iresponsabili din clasa afaceriștilor ori din clasa politicienilor și așa mai departe.

 

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close