Primarul Ioan Moniţa: „Mi se pare absolut normal să fim despăgubiţi pentru dreptul nostru”

-A A +A

Primarul Ioan Moniţa: „Mi se pare absolut normal să fim despăgubiţi pentru dreptul nostru”
Suprafeţele de păşune aparţinând comunei Romuli care nu mai pot fi utilizate după ce au devenit parte a Parcului Naţional Munţii Rodnei ar aduce administraţiei locale sute de mii de euro, dacă despăgubirile cuvenite s-ar şi plăti. Primarul din Romuli, Ioan Moniţa, a abordat vineri această chestiune, în conferinţa de presă a ALDE, anunţând şi o veste îmbucurătoare.
De 14 ani, am discutat cu toţi premierii României, cu toţi parlamentarii judeţului, inclusiv cu fostul președinte al Curţii Constituţionale, domnul Zegrean: este vorba despre Parcul Naţional Munţii Rodnei și compensaţiile care se pare că sunt așa, ca o utopie. Toată lumea, chiar și doamna vicepremier Sevil Shhaideh, când a fost la Bistriţa, m-a ascultat și a spus: «Domnule primar, aveţi dreptate!». Toată lumea ne dă dreptate, și dreptate primim de 14 ani. În sfârșit, aseară (joi seară – n.red.) am primit o veste îmbucurătoare, că va fi pe 29 noiembrie, la Bruxelles, o delegaţie de la Ministerul Apelor și de la Asociaţia Proprietarilor de Păduri. Se va discuta această problemă, pentru a primi ajutoare de stat. Noi nu stăm cu mâna întinsă, noi nu cerem ceva, noi cerem dreptul nostru. Suntem proprietari, avem extras de carte funciară și ni se îngrădește un drept. Mi se pare absolut normal să fim despăgubiţi pentru dreptul nostru. Nu cred că se mai întâmplă undeva în lumea aceasta să se confiște o proprietate și să nu se dea nici un fel de despăgubire”, a spus Ioan Moniţa.
Primarul din Romuli își amintește că în anul 2000 se spunea că vor fi mari avantaje prin crearea acestor parcuri, că vor veni turiști, dar au trecut aproape 20 de ani și sunt mai puţin turiști.
Zonarea internă a Parcului Naţional s-a făcut prin hotărâre de Guvern, de la 180 de hectare, cât a fost iniţial, s-a adus la 3.300 de hectare. Total împotriva normelor europene, noi avem 150 de hectare de pășune alpină introdusă în zona de protecţie alpină, unde nu mai putem merge cu oile, deși tocmai pentru aceasta a fost achiziţionată de strămoșii noştri. Am fost de două ori la minister, la Ministerul Apelor și Agriculturii și la Ministerul Mediului, pentru a discuta aceste probleme. Toată lumea ne dă dreptate și sperăm, în sfârșit, să se rezolve această problemă. În ce privește despăgubirile, am discutat cu secretarul de stat Șteţco și toate despăgubirile la nivelul ţării sunt de 13 milioane pe an”, a precizat Ioan Moniţa.
Comuna Romuli ar avea de primit aproape 100.000 de euro anual, sumă care ar trebui înmulţită cu 17, numărul de ani pentru care se cuvin despăgubiri. De subliniat faptul că anual comuna cheltuie peste 50.000 de lei cu suprafeţele respective din parc.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close