Ţara mea

Regele și cerşetorul

-A A +A

Regele și cerşetorul
Scandalul din Casa Regală a României petrecut în reședinţa Regelui Mihai de la Versoix duce cu gândul la raporturile dintre rege și Prinţul Nicolae. Mirabilă este diminuarea raporturilor umane dintre cei doi, aflaţi în grad de rudenie, bunic și nepot. În orice tradiţie nepotul este foarte puternic legat de bunic, iar bunicul îl privește pe cel mic și ca pe un păstrător al viţei, ca pe unul care va duce numele familiei mai departe în istorie.
Ne amintim entuziasmul cu care a fost privit Prinţul Nicolae la vremea apariţiei lui alături de Regele Mihai. Unii spuneau atunci că acesta va fi regele nostru. Numai că socoteala de acasă a românului nu s-a potrivit cu cea din spaţiul politic românesc, președintele Iliescu având abilitatea de a diminua importanţa simbolului regal, prin înfiinţarea titlului de rege al ţiganilor și chiar de împărat al ţiganilor, ca și cum România ar fi un regat ţigănesc și nucleul unui uriaș imperiu mondial al ţiganilor.
Pe măsură ce statul român dobândea un fel de normalitate în relaţiile cu Regele Mihai, lucrurile se complicau în Casa Regală, probabil din cauza uriașei averi care trebuia administrată, dacă nu chiar împărţită,
Atributele Coroanei Regale au fost transmise de către maiestatea sa Regele Mihai I prinţesei Margareta, alături de care se găsește prinţul consort Duda, actor ca profesie, pe care mulţi români îl văd într-un rol de care îl socotesc nedemn. Este problema personală a fiecăruia dintre noi cum gândim, însă faptul că a fost ales ca prinţ consort de prinţesa Margareta este o chestiune personală a Alteţei Sale regale, pe care nu avem decât să o constatăm. Cu alte cuvinte, prinţesei Margareta nu i s-a putut impune pe cine să aleagă.
Ce se întâmplă cu Prinţul Nicolae este un scenariu epic demn de un roman îndoielnic. Prinţul are o legătură cu o tânără, tânăra naște o fetiţă despre care se crede că ar fi a prinţului, fapt care nu a fost probat prin analize medicale și în Justiţie și de aici scandalul. Prinţul a fost îndepărtat din ordinea succesiunii la tronul României, trimis la periferie și tratat, probabil, necuvenit. Casele regale au legile lor, și în tinereţe vlăstarele regești au trăit și trăiesc și ele ca toţi oamenii. Carol al II-lea a iubit-o pe Zizi Lambrino, a avut un copil cu ea, s-au căsătorit în secret... A fost cinstit, ca să spunem așa. Căsătoria a fost desfăcută de Casa Regală, Zizi și copilul au fost trimiși la Paris, iar Regele Carol al II-lea şi-a urmat parcursul știut în istoria României, a devenit rege și a fost păpușarul unui sistem politic corupt, care a slăbit statul român. Regele Mihai s-a purtat întotdeauna ca un rege, ca un om al lui Dumnezeu. Este adevărat că spaţiul de manevră al majestăţii sale era mic după vânzarea ţării de către puterile occidentale Uniunii Sovietice.
Revenind la scandalul Regele Mihai - Prinţul Nicolae, se poate spune că acesta se consumă la nivelul uman, la nivelul relaţiei dintre bunic și nepot. Această relaţie este una de afecţiune naturală, care nu poate fi grevată de calcule politice. Dacă Nicolae a mers să își vadă bunicul, a fost pentru că îl iubește și în mod normal are acest drept natural să îl vadă. Întrebarea se pune: Cine îl izolează pe Regele Mihai de nepotul său? Nu trebuie prea mare îndemânare analitică pentru a observa că la mijloc este un interes. Cum se împarte averea maiestăţii sale în cadrul familiei regale? Ce rol viitor poate juca prinţul consort Duda și prinţul de drept Nicolae? Scoaterea din toate drepturile a Prinţului Nicolae ne duce cu gândul la căderea lui de la statutul pe care îl avea la cel de cerșetor în cadrul Casei Regale a României, de paria care inspiră în primul rând mila.
Omul s-a purtat normal mergând să își vadă bunicul și în jurul lui s-a ţesut o plasă de minciuni regale cum că a agresat şase oameni și s-a purtat nedemn. Prestigiul Casei Regale se corodează prin asemenea artificii...

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close