|

La final de campionat mondial...

-A A +A

La final de campionat mondial, despre bani, organizare, performanţe
  S-a tras linie, luni, şi s-a făcut bilanţul Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness găzduit de Bistriţa, şedinţa de încheiere având loc la Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud. S-a vorbit despre ceea ce a însemnat evenimentul dincolo de reflectoare, de performanţele sportivilor. A fost evidenţiată performanţa... în organizare. Nu a fost totul perfect: au existat probleme cu cazarea, asigurarea meselor, a apei calde, cu modificarea tarifelor etc. Dar acestea nu au afectat bunul mers al competiţiei, pentru că au fost prea mărunte în raport cu întregul. Dar vor fi avute în vedere la un eveniment ulterior.
  Reprezentanţii ţărilor participante au confirmat, pe rând, sosirea acasă, cu o excepţie: două sportive din Serbia, după cum am anunţat deja, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în noaptea de duminică spre luni. A fost o dramă care a umbrit bucuria competiţiei, iar conferinţa de presă a început cu un moment de reculegere.
  Şedinţa a fost deschisă de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, care i-a felicitat pe sportivii români pentru performanţele lor, ce au plasat România pe locul II mondial la categoria juniori. Emil Radu Moldovan a elogiat munca acestora şi, cu precădere, performanţa deosebită a actualului campion mondial la categoria fitness juniori, Lucian Popa, aflat în sala de şedinţe, care a obţinut al patrulea său titlu.
  Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean a evidenţiat performanţele altor sportivi prezenţi la şedinţă, care au făcut posibil evenimentul: Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (FRCF), „care a arătat că atunci când îţi doreşti ceva şi ai o echipă implicată alături” este posibilă realizarea unui eveniment de talie mondială, şi Roxana Ciuhulescu, „noua prietenă a oraşului Bistriţa (...) pentru profesionalismul cu care ne-a reprezentat de la pupitrul de prezentatoare. Roxana a câştigat şi ea un număr foarte mare de prieteni în oraşul nostru”.
  Din punct de vedere financiar, CJ a contribuit cu 300.000 de lei, Primăria municipiului Bistriţa - cu 190.000 de lei, iar FRCF - cu 585.000 de lei. Unui total de 1.085.000 de lei care au intrat în municipiul Bistriţa i se adaugă, conform afirmaţiilor președintelui FRCF, sumele cheltuite de sportivi.
  O mulţumire aparte i-a fost adresată lui Gabriel Toncean pentru redirecţionarea fondurilor colectate în urma competiţiei, în cuantum de 15.000 de lei, către două cazuri sociale: familiei Cilean şi lui Ionuţ Zăvoianu.
  Primarul Ovidiu Creţu a subliniat necesitatea înţelegerii importanţei covârşitoare a evenimentului, foarte probabil unic în istoria oraşului: „La ora actuală nu realizăm, în mod realist, dimensiunea istorică a evenimentului care a avut loc. Nu cred că în viaţa mea viitoare voi mai avea șansa să văd la Bistriţa un campionat mondial (...) Un campionat mondial la care campioni din 56 de ţări să vină în Bistriţa, un orășel de care nici unul, sau cel mult 1 la sută au auzit, este un fapt fenomenal!”.
  Lucian Popa, campionul mondial en titre, a impresionat auditoriul prin modestie, dar și prin ambiţia, voinţa și tenacitatea care definesc personalitatea sa de campion: „Nu mă voi opri aici! Visul meu este să fiu de cinci ori campion mondial la juniori și de nenumărate ori campion la seniori (...) să devin cea mai bună versiune a mea și la un nivel la care nimeni nu mă mai poate depăși. Să ajung o legendă în acest sport!”.
  Nu pot încheia fără să evidenţiez un fapt aparent surprinzător: în cel puţin două rânduri, pe Gabriel Toncean, un pachet de mușchi, l-au copleșit emoţiile până la lacrimi. Perfect normal, însă, căci doar un om cu suflet mare s-ar fi putut angaja la o muncă titanică ce a culminat cu organizarea celui mai mare eveniment sportiv al anului din România şi doar un om sensibil poate înţelege atât visurile unor sportivi în drumul lor spre „cea mai bună versiune”, cât și problemele unor semeni greu încercaţi de soartă.

  Alexandru Georgiţă

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close