|

Liviu Dragnea și păpușa

-A A +A

Liviu Dragnea și păpușa
Slăbiciunile politicienilor români au un anume specific. Sunt identice sau se aseamănă izbitor. Câte idei are Ludovic Orban? Pe degetele de la picior le putem număra. Câte idei are Liviu Dragnea? Le putem număra pe celălalt picior. Câte idei are Mihai Tudose? Le putem număra și pe o copită. A luptat Ludovic Orban pentru o păpușă în fruntea PNL? Același lucru îl face și președintele PSD. După ce le-a promovat în Parlament pe cele mai frumoase domnișoare din partid, demne să-l reprezinte (sau să-l însoţească) în diverse delegaţii prin ţară sau prin străinătate, Liviu Dragnea a reapărut spectaculos abia duminică, la alegerea președintelui TSD. Dar nu singur, ci cu premierul Tudose, ca să nu fie bănuit că își promovează prea grosolan o bucăţică. De unde veneau cei doi grei ai PSD-ului după o săptămână de tăcere? Toată săptămâna trecută România s-a perpelit, chinuindu-se să înţeleagă ce vor plăvanul din fruntea Guvernului și vulpoiul din capul partidului. Și n-a aflat! Zeci și sute, ba și mii de oameni au ieșit pe străzi, nemulţumiţi sau speriaţi de consecinţele ordonanţei de urgenţă abia adoptate. Ei doi, dispăruţi de pe micul ecran, dispăruţi de la mitinguri, au socotit de cuviinţă să împingă ţara într-o stare de meditaţie. Poate-poate poporul român va intui resorturile psihologice ale unei asemenea decizii. Singurul care a rămas de serviciu la explicaţii publice a fost ministrul de Finanţe, Ionuţ Mișa. Dragnea – pauză, Tudose – absent sau cu argumentaţie monosilabică, Gabriela Firea – ca prin minune, absentă de pe micul ecran și fără iniţiative de comunicare, iar Lia Olguţa Vasilescu – tot la tablă, tot cu cifre, tot fără puterea de a ne convinge că ne așteaptă o perioadă benefică.
De ce s-au ascuns aproape toţi, deși, dacă ar fi să-i luăm după cele spuse în săptămânile precedente, România se află în faţa unui salt spectaculos în materie de bunăstare? Guvernul PSD – ALDE ne va băga cu forţa într-o nouă epocă de înflorire economică și culturală. De altfel, duminică, la alegerea păpușii care să conducă TSD, Liviu Dragnea ne-a transmis că de anul viitor „românii vor trăi mai bine”.
Cât de sigur este Liviu Dragnea de succesul acestei reţete politico-economice? Greu de știut, câtă vreme nu el este autorul ei, ci marele creier financiar din spatele PSD, adică Darius Vâlcov. De ce nu l-a trimis pe Vâlcov la înaintare? Răspunsul este nespus de simplu. Populaţia l-ar fi alungat cu pietre, cu stucheli și înjurături. Faptul că Liviu Dragnea a evitat să iasă la rampă în apărarea uneia dintre cele mai contestate decizii ale partidului său și în cea mai tensionată săptămână de înjurături la adresa PSD mă obligă să mă întorc pe firul biografic al liderului din Alexandria. Ar trebui să ne aducem aminte cât de absent a fost la adoptarea și, mai apoi, la contestarea în piaţă a OUG 13. Ai fi zis că Dragnea s-a ascuns prin America de Sud. La fel s-a întâmplat și în dezbaterile privind Legile Justiţiei. N-a ieșit să le apere în nici un fel, deși este lesne de priceput că și OUG 13 și legile în cauză aveau acordul, sprijinul și ordinul lui Liviu Dragnea. Lui îi foloseau, nu Papei de la Roma! Contribuţia sa esenţială a fost în cele din urmă doar semnalul de cedare. Și dacă s-a făcut că plouă și la Legile Justiţiei, cerând ministrului de resort să fie atent la prestaţiile sale publice (adică la diverse cuvântări) și să urmeze firul gândirii sale (identic cu firul intereselor sale), atunci ajungem la un portret complet al unui președinte de partid care o tot scaldă și o tot drege, în funcţie de cum bate vântul și de cum este strâns cu ușa. PSD-ul a plecat la drum cu gândul de a-l scoate pe președintele României din numirea procurorilor și a șefilor de servicii și cu salvarea lui Liviu Dragnea din belelele în care este ţinut cu de-a sila.
Liviu Dragnea își imaginează că aceste schimbări de direcţie, aceste mutări de pe un picior pe altul ne arată ce ţăran diplomat avem la PSD. Nici vorbă! Ne aflăm în faţa unui politician captiv, speriat de moarte de o condamnare cu executare, ușor de deturnat de la orice proiect.
O asemenea concluzie ne lămurește și în cazul absenţei de o săptămână. Dragnea a evitat să-și susţină ordonanţa de urgenţă de frică să nu deconteze eșecul acesteia și enormul scandal public ce poate să urmeze.
Liviu Dragnea este genul de politician care pune preţ numai pe pielea lui. Ceilalţi, praf și pulbere!
În urmă cu cel mult o lună și jumătate, oameni cu contacte la vârful funcţionărimii de la Bruxelles mi-au spus că până la sfârșitul acestui an Liviu Dragnea va fi terminat, poate chiar arestat. N-am crezut, dar am menţionat asta în editorialul meu, atât pentru ca informaţia să fie consemnată și să existe, cât și pentru a vedea care este calendarul operaţiunii. A fost un plan mai vechi? Chemarea de luni dimineaţă la DNA și comunicatul ulterior care face trimitere la OLAF și la fraudarea fondurilor europene nu vin decât să confirme informaţia primită la începutul toamnei. Cariera lui Liviu Dragnea se află într-un punct critic, poate chiar final. Comportamentul său de baron se decontează iremediabil. Multe și nenumărate sunt problemele care decurg din acest dosar, în primul rând, pentru PSD. Toată munca, toată victoria PSD, este pe cale de a se face praf. PSD-ul se poate sparge, poate pierde guvernarea și poate suferi o cădere majoră. Acum se va vedea ce rezerve debile și-a făcut partidul și ce gol a făcut Dragnea în jurul său.
Dar cea mai importantă nelămurire ce decurge din deschiderea acestui dosar penal este legată de încetineala cu care instituţiile statului român și cele europene gestionează o asemenea fraudă. Dacă hoţii banale au nevoie de ani pentru a fi cercetate, atunci câţi ani sunt necesari la DNA pentru Microsoft, pentru ANRP, pentru EADS și pentru ALRO? Şi alte afaceri nebune. O lăsăm baltă cu ele sau schimbăm DNA-ul?

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close