Macavei Al. Macavei, apreciat la „George Coșbuc”

-A A +A

Macavei Al. Macavei, apreciat la „George Coșbuc”
  În clubul cultural amenajat la subsolul Bibliotecii Judeţeane „George Coșbuc” s-a desfășurat luni, de la ora 13.00, lansarea volumului „Un fel de amalgam”, al lui Macavei Al. Macavei, apărut recent, în foarte frumoase condiţii grafice. Manifestarea a fost deschisă de directorul Bibliotecii Judeţene, scriitorul și preotul Ioan Pintea, care a făcut o radiografie a cărţii din perspectiva structurii și a tematicii, sesizând ancorarea în evenimentele literare şi culturale ale zonei noastre, în special ale Maierului, dar nu numai.
  În continuare, scriitorul Icu Crăciun, care a semnat „Cuvântul înainte”, a făcut un portret al autorului, plecând de la adagiul: „Spune-mi ce citești, ca să-ţi spun cine ești!”. Icu Crăciun a „deconspirat” bogata bibliotecă a autorului, conţinând valoroase exemplare din ediţii princeps Mircea Eliade, George Călinescu, Tudor Arghezi, Ioan Slavici, expresie a unui bibliofil pentru care scrisul a devenit manifest doar în momentul când a reușit să-și „alieze” timpul, după o profesiune cronofagă, asemeni celei practicate de Pierre de Fermat, care ne-a lăsat teoreme de matematică pe cărţi de drept. După cum a dezvăluit Icu, de ani buni autorul este pasionat de proza lui Balzac, ale cărui cărţi traduse le-a citit în românește și în prezent stăruiește și pe ediţiile franţuzești ale unor scrieri.
  În continuare, Iacob Naroș a stăruit asupra stilisticii textelor, relevând limpezimea, precizia exprimării, iar directorul Mișcării Literare, Olimpiu Nușfelean, a „detectat” în text posibilităţile autorului de a schimba registrul cu beletristica.
  Vorbitorii au subliniat activitatea lui Macavei Al. Macavei (Mac) la publicaţia culturală „Cuibul Visurilor”, în care publică număr de număr, făcând parte din corpul de redacţie al revistei girate de profesorul cărturar Sever Ursa, din „mantaua” căruia a ieșit frumoasa, valoroasa, grupare de la Maieru.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close