Marţi, zi „gustoasă” de să te lingi pe degete, la Romuli

-A A +A

Marţi, zi „gustoasă” de să te lingi pe degete, la Romuli
  În ultimii şapte ani, Școala Gimnazială din comuna Romuli a obișnuit comunitatea locală, și nu numai, cu organizarea, în fiecare toamnă, a tradiţionalei serbări culinare „Ziua Recoltei”. Așa s-a întâmplat și marţi, când, prin grija priceputelor gospodine, la Căminul Cultural a fost deşertat cu adevărat cornul abundenţei, mai ales spre încântarea copiilor.
  De la ţâncii de-o şchioapă şi până la cei mai înţelepţi oameni ai locului (foarte mulţi îmbrăcaţi în frumoasele straie populare), toată lumea a ţinut să fie prezentă la festinul culinar, repus în drepturi prin grija cadrelor didactice. Capacitate de vlăstare, mămicile şi bunicile satului i-au răsfăţat, ecologic, pe deplin pe degustători. De la săţioşii cârnăciori, sărmăluţele cu costiţă afumată sau în foi de viţă, cozonacii, gogoaşele, clătitele, plăcintele şi prăjiturile cu mere, până la platourile cu slăninuţă, tobă, şuncă şi ceapă roşie, chiftele şi diverse salate, pâinea de casă ori sucurile naturale făcute în casă, toate au „înnebunit” lumea prezentă. Încântarea a fost şi artistică, datorită programului susţinut de copii. Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost oficialităţile locale. Impresiile au fost la superlativ.
  La sărbătoarea de la Romuli au fost invitaţi elevi de la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă „Lacrima” Năsăud, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Liceul Tehnologic Feldru, Școala Gimnazială Nimigea de Jos şi Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva.
  Se vede că iarăși toamna a fost îmbelșugată, pentru că hărnicia și vrednicia gospodinelor din Romuli sunt fără de seamăn. Mulţumim și felicitări tuturor pentru implicarea într-un eveniment așa de deosebit. Să ne vedem sănătoși și la cea de-a opta ediţie”, a spus primarul Ioan Moniţa.
  La rândul său, viceprimarul Dănuţ Moţ a mărturisit că momentul este unul definitoriu pentru întreaga comună: „Este, poate, sărbătoarea cea mai așteptată de locuitorii comunei noastre. Este și normal, întrucât oriunde te uiţi în jur bunătăţile de pe mese îţi trag cu ochiul și noi răspundem cu... gura”.
  Mai pragmatic s-a arătat secretarul comunei, Viorel Ivan, cel care a sugerat ca fiecare anotimp să fie sărbătorit astfel. Laudativ la adresa sărbătorii au mai vorbit părintele paroh Nicolae Târgoveţ și reprezentantele Inspectoratului Școlar Judeţean, Smaranda Florean și Crina Clapău.
  Concluziile au fost trase de profesoara Narcisa Moniţa, directoarea școlii: „Mulţumim părinţilor implicaţi în activitate, care de fiecare dată răspund afirmativ solicitărilor noastre şi fără de care acest moment nu ar fi fost posibil, dar şi celor mici, care ne transmit din energia şi din buna lor dispoziţie”.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (6 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close