|

Moaştele Fericitului Vladimir Ghika, la Biserica greco-catolică din Sângeorz-Băi

-A A +A

Moaştele Fericitului Vladimir Ghika, la Biserica greco-catolică din Sângeorz-Băi
  Preasfinţia Sa episcopul Florentin Crihălmeanu, eparh al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, a oferit să rămână permanent, spre venerare, bisericii protopopiale din Sângeorz-Băi o părticică din moaștele Fericitului Vladimir Ghika, preot şi martir.
  Prinţul Vladimir Ghika s-a născut la 25 decembrie 1873, la Istanbul (fostul Constantinopol). A fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856). A fost botezat şi miruit în Biserica Ortodoxă. În aprilie 1902, la Roma, Vladimir Ghika trece la catolicism, împreună cu verișoara sa Natalia, regina Serbiei, pentru a fi „și mai ortodox”, după cum avea să le declare celor ce erau nedumeriţi de gestul său. La 7 octombrie 1923 este hirotonit preot de către cardinalul Dubois, arhiepiscopul Parisului. A primit aprobare de la Biserică de a celebra nu numai în ritul romano-catolic, dar şi în ritul bizantin (greco-catolic).
  Instalarea regimului comunist a însemnat pentru prinţul Vladimir Ghika, la fel ca şi pentru bisericile din România, începutul calvarului. La 18 noiembrie 1952 este arestat şi întemniţat la Jilava, bătut până la sânge, torturat. Trece la cele veșnice la data de 16 mai 1954, din cauza tratamentului bestial la care a fost supus pe perioada întemniţării. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi a făcut multe minuni, încă de când era în viaţă, dar şi după moartea sa. Biserica l-a ridicat la cinstirea altarelor în data de 31 august 2013. Este sărbătorit în calendar în data de 16 mai, ziua martiriului său.
  Nu demult, la data de 29 august 2017, Preasfinţia Sa Florentin, cu ocazia resfinţirii bisericii din Sângeorz-Băi, a așezat în masa Sfântului Altar părticele din moaștele a trei sfinţi din sec. IV şi V, când Biserica era Una: Sfântul Augustin - cinstit şi de Biserica Ortodoxă şi chiar de creștinii protestanţi, Sfânta Monica - mama Sfântului Augustin şi Sfânta Lucia – fecioară şi martiră.
  „Fericitul Vladimir Ghika face o punte peste veacuri, de la martirii şi sfinţii secolelor IV şi V, până la martirii perioadei comuniste şi ai zilelor noastre. Acești sfinţi, ale căror moaște se află în biserica din Sângeorz-Băi, să mijlocească la Dumnezeu vremuri bune pentru localitatea noastră şi binecuvântare cerească”, a spus părintele protopop Nicolae Jarda.

  Traian Şorecău

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close