Portretul unui gospodar din zona de munte a judeţului:

Octavian Ilieșiu, maistrul forestier din Șanţ care, după 50 de ani de muncă, rămâne demn de admiraţie și respect

-A A +A

Octavian Ilieșiu, maistrul forestier din Șanţ care, după 50 de ani de muncă, rămâne demn de admiraţie și respect
  La ceas de promovare a unor valori umane strâmbe, în concordanţă cu vremurile pe care am ajuns să le trăim, creionarea unui destin de om gospodar și înţelept vine parcă să mai alunge din dezamăgirile cotidiene. Este cazul lui Octavian Ilieșiu, un bărbat care a dat, dar a și primit mult de la viaţă, graţie unei bunătăţi interioare ce l-a făcut un învingător, admirat și respectat de întreaga comunitate. L-am cunoscut zilele trecute, prin intermediul patriotului adevărat care este Emil Iugan. Maistru forestier în viaţa de zi cu zi, nea Octavian a venit pe lume pe data de 19 noiembrie 1945, în comuna Șanţ, ca unic fiu al familiei Ilieșiu, neam de munteni harnici ce l-au crescut cu frică de Dumnezeu și cu dragoste pentru glia străbună.
  După terminarea celor șapte clase în satul natal, Octavian Ilieșiu a decis să rămână în gospodăria părintească pentru a cultiva ogorul și a crește animale. Însă destinul său de ţăran simplu a cunoscut o altă dimensiune după ce, în 1962, a fost angajat ca măsurător la Întreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport (IFET) Rodna, Sectorul Forestier Valea Mare. În toamna anului următor, nea Octavian a fost trimis la Năsăud, pentru a se școlariza timp de 4 luni în specializarea de sortator.

  Era o perioadă în care eram sub îndrumarea lui Iosif Pop, un șef de parchet forestier de la care am avut foarte multe de învăţat. După ce am îndeplinit o vreme, tot la Sectorul Forestier din Valea Mare, și atribuţiile de ajutor la întocmirea actelor primare, în primăvara lui 1964 am fost trimis la şcoala de șefi de parchete forestiere din Cluj-Napoca, cu recomandare pentru această funcţie de la Gheorghe Becheanu, inginerul-șef al IFET Rodna. Promovarea a venit în 1967, printr-o numire a inginerului Emil Alexandru, directorul IFET-ului Năsăud, unitate care a absorbit între timp întreprinderea din Rodna. Pentru rezultatele avute în procesul de producţie, în 1971 șefii m-au trimis la Școala de Maiștri din Sighetu Marmaţiei, pe care am absolvit-o în iulie 1973. Imediat după terminarea școlii, am dat concurs pe două posturi, unde am reușit să mă clasez pe primul loc dintre cei 12 candidaţi, după care mi-am îndeplinit misiunea de maistru în cadrul Sectorului Forestier Anieș. Mi-a fost drag să lucru cu oamenii, iar ca semn al respectului arătat și primit din partea colegilor, în perioada 1977 - 1985 am fost ales ca reprezentant al muncitorilor forestieri din judeţ în Consiliul Naţional al Oamenilor Muncii. Din 1983 și până în 1989, am fost maistru principal, având în subordine patru maiștri și sute de oameni. Alături de colegii mei, am arătat respect pentru meserie și viaţă, cu responsabilitate și dăruire. Din nefericire, declinul IFET-urilor de după Revoluţie a făcut ca pe data de 15 august 1998 să fim pensionaţi anticipat, întrucât IFET Bistriţa a fost desfiinţată. A fost momentul în care am făcut pasul de la stat către domeniul economic privat, la invitaţia prietenului și consăteanului meu destoinic Emil Iugan, ca maistru exploatări forestiere la Montana Iugan și Silvania Internaţional. M-am bucurat sincer de încrederea acordată și mă străduiesc în fiecare zi să fiu la înălţimea așteptărilor unei companii de prestigiu în judeţ, ţară, chiar și în lume, care s-a impus prin seriozitate și responsabilitate. Sunt fericit că încă mă pot face util cu sfaturi și lecţii practice pentru inginerii firmelor noastre. Dar cel mai mult, ca satisfacţie supremă, îmi unge sufletul faptul că toţi oamenii cu care am lucrat și lucrez îmi strâng mâna și îmi mulţumesc pentru faptul că au învăţat de la mine meserie și omenie. Este cel mai important!”, ni s-a destăinuit Octavian Ilieșiu.

  Remarcabil este și faptul că, în toţi anii de profesie, bătrânul și experimentatul maistru forestier din comuna Șanţ a continuat să lucreze şi ca ţăran în gospodăria strămoșilor. Și la ora actuală, alături de cei ai casei, are grijă de peste o sută de oi, trei vaci, doi cai, porci și găini și lucrează glia.
  E drept că am avut norocul să am o soţie gospodină, pe Floarea, care mi-a fost mereu aproape cu vorba și fapta. Ea a ţinut zi de zi gospodăria...”, ne-a spus, emoţionat, nea Octavian.
  În primăvara acestui an, mai precis pe 15 martie, cei doi au împlinit o jumătate de secol de căsătorie, căsnicie din care au rezultat trei vlăstare, de care soţii Ilieșiu sunt tare mândri: Octavia, Lucreţia și Viorica, cea mare și mezina fiind profesoare, iar mijlocia farmacistă.
  Ne bucurăm, deocamdată, de doi nepoţi frumoși și cuminţi, însă îi așteptăm cu drag și pe următorii”, a făcut un portret de familie interlocutorul.
  Întrebat care a fost crezul său în viaţă, Octavian Ilieșiu ne-a răspuns scurt și fără ezitare: „Înţelepciunea începe cu frica de Dumnezeu”. Cuvinte simple, dar cu mare însemnătate, de care Octavian Ilieșiu ţine cont în fiecare zi, căci fiecare zi din viaţa lui debutează și se termină cu o rugă către Cel de Sus.
  Calea vieţii duce către împlinire atunci când pe scara valorilor îi dăm locul cuvenit lui Dumnezeu”, a ţinut să încheie dialogul respectatul maistru.
  Una peste alta, aura luminoasă a lui Octavian Ilieșiu este sporită de frumuseţea interioară, inima bună și sentimentul datoriei împlinite, în fapt ingredientele vieţii unui om demn de admiraţie și respect.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close