|

Presa perpendiculară pe „statul paralel”

-A A +A

Presa perpendiculară pe „statul paralel”
Analiza raţională și informată a mesajelor este apanajul unui segment restrâns din public, publicul larg fiind informat superficial, stimulabil emoţional, deci expus manipulării și teoriilor conspiraţiei.

Se face îndată un an de când a fost lansată pe piaţa media tema „statului paralel”, la fel de misterios ca fenomenele din Triunghiul Bermudelor. Există publicaţii și televiziuni care întreţin sistematic „dezbaterea” unei ficţiuni create cu metodă și repetate conform regulii propagandei, formulate explicit de Goebbels: „Un subiect de propagandă trebuie repetat, însă nu dincolo de punctul unde își pierde eficienţa”. Partea a doua a principiului propagandei naziste pare să fie ignorat de presa care îl practică, fiindcă tema este tocată zilnic până la exasperare. Tehnicile manipulării, descrise pe larg, din perspectivă mai de stânga sau mai de dreapta, de Vladimir Volkoff, Jean-Noël Kapferer, Henri-Pierre Cathala, Kathleen Taylor și de numeroși teoreticieni noi ai fenomenului „fake news”, se bazează pe constatarea simplă că analiza raţională și informată a mesajelor este apanajul unui segment restrâns din public, publicul larg fiind informat superficial, stimulabil emoţional, deci expus manipulării și teoriilor conspiraţiei.
Lansat de „Evenimentul zilei”, care alimentează sârguincios imaginea fictivă a „statului paralel”, subiectul a născut „pui vii”: niște comisii parlamentare care au pornit anchete fără obiect precis. Pe frontispiciul online al ziarului apar la loc de maximă vizibilitate trei casete: Dosar „Noi suntem Statul!”, Dosar Arhiva SIPA, Dosar Alegeri 2009. Acestora le corespund trei comisii parlamentare care audiază de luni bune personaje scoase din cavernele corupţiei politice și invocate în serialele perpendiculare trasate de EvZ. După principiul vaselor comunicante, ca să facem loc și fizicii, nu doar geometriei, declaraţiile date la comisii alimentează campania de manipulare, sunt preluate de televiziunile afiliate PSD-ALDE – Antena 3, RTV, emisiuni de la B1 TV și TVR - și transformate într-un borș cu ingrediente de conspiraţie: în vastul tablou pot încăpea unele peste altele instituţii ale statului ca DNA, SRI, Parchetul General, DIICOT, CSM, ÎCCJ, ANI, CNSAS etc., Comisia Europeană, CIA, ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Olandei etc., Banca Naţională, multinaţionalele, societatea civilă, Soros, Iohannis, Kövesi, Coldea, Liviu Maior, Augustin Lazăr, Livia Stanciu, Cristina Tarcea ș.a.m.d. Niciodată Putin. Luni la rând se inoculează ideea că ţara nu e condusă de cei care se află la guvernare, ci de forţe oculte care vor răul României. Pentru publicul raţional, e limpede că, dincolo de ţintele imediate destinate să îi scape pe infractorii politici de pușcărie, adică schimbarea legilor justiţiei, înlăturarea unor șefi de instituţii care ţin stindardul anticorupţiei ș.a., atacul vizează temelia democraţiei: „statul paralel” nu este altceva decât statul de drept care trebuie anihilat. La acest proiect hărnicește un angrenaj alcătuit din presa clasică (EvZ, Jurnalul, DC News, Cotidianul etc.) și numeroase site-uri inventate pentru a face hărmălaie cu știri false, politicieni, demnitari, frustraţi ai instituţiilor vizate, care denigrează neobosit orice încercare de clarificare. Titlul articolelor și burtierele televiziunilor sunt invariabil însoţite de marcaje senzaţionaliste ca „incendiar”, „bombă”, „exploziv” etc.
În numele armatei care luptă împotriva „statului paralel” vorbesc cei aflaţi azi la putere, asociaţi cu personaje suspecte și politicieni compromiși, de regulă cercetaţi penal, având ca vârf de atac pe Liviu Dragnea și pe Călin Popescu Tăriceanu. Considerată „capodopera gândirii politice” a lui Dragnea de Florin Negruţiu de la Republica, campania „statului paralel”, ambiguizată și cu alţi termeni ca „binom”, „culoare”, „acoperiţi” (jurnaliști, oengiști), are scopul de a convinge că rateurile guvernării, mai preocupate de soarta pușcăriașilor decât de bunăstarea promisă cetăţenilor, se datorează altora, iar nu guvernanţilor. „Au mai existat Guverne care să se folosească de propagandă în promovarea programului de guvernare, dar nu s-a întâmplat niciodată ca propaganda să înlocuiască pe de-a întregul guvernarea. S-a mai întâmplat ca Partidul să guverneze prin televiziune, dar nu s-a întâmplat niciodată ca Partidul să fie o anexă a televiziunii”, subliniază Negruţiu fenomenul straniu al otevizării cu audienţă toxică a Antenei 3 și a RTV, în beneficiul PSD-ALDE. Dar tema marii conspiraţii dezvăluie, involuntar, o frustrare a puterii actuale, relevată într-un editorial al Revistei 22 de Andrei Cornea: „Frustrarea că, după cinci ani de guvernare, nu controlează totuși întreg statul real: din păcate, pare coaliţia să spună, există un «rest» care a rămas deocamdată «paralel»... adică cvasi-intangibil”. Mulţimea ieșită la proteste în iarnă și zilele acestea face parte din „restul” rezistent, care nu se demoralizează.

Brînduşa Armanca

Material preluat din Revista 22.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close