|

AIKIDO

-A A +A

AIKIDO
  Primul nume care îţi vine în minte când spui akido este, evident, Steven Seagal, considerat cel mai important promotor al acestei arte, în special în cinematografie.
  Aikido este o disciplină relativ nouă, fondată în anul 1920, de Ueshiba Morihei, un expert în artele marţiale japoneze clasice, care a preluat din acestea elemente care nu leagă practicantul direct de adversar. De fapt, termenul de adversar nu este agreat în aikido, acest stil de luptă promovând, de fapt, toleranţa, noncombatul, prin armonizarea cu atacul agresorului, în scopul de a-l controla cu minim de efort. În aikido energiile se unesc, nu se ciocnesc, precum în alte discipline marțiale. Apărarea nu este decât o continuare a atacului, aceste două componente fiind elemente ale aceluiași întreg.
  Asta nu înseamnă, însă, că nu este deosebit de eficient, între tehnicile antrenate de aikido regăsindu-se proiectări, fixări, strangulări, luxări, care îşi au rădăcinile în jujutsu şi în tehnicile de luptă cu arme utilizate de samurai în Japonia medievală. Din acest motiv, aikido nu are şi nu promovează participarea la competiţii (e destul de greu să te implici într-o luptă al cărei final previzibil este o fractură), dar evidențiază eficienţa şi măiestria prin demonstraţii, realizate de câte un maestru cu ajutorul unui uke (atacator). Scopul practicantului de aikido este de a se desăvârși pe sine însuși, de a renunța la agresivitate în favoarea înțelepciunii și a autocontrolului.
  „Un adversar învins este un adversar, un adversar convins, este un prieten”, pare să fie filozofia care definește această disciplină.
  Dar, bineînțeles, aikido poate fi înțeles și practicat în funcție de nivelul de dezvoltare individuală și de scopul individual al practicantului, dat de propria mentalitate şi personalitate. Atracția principală pentru începători este metoda de autoapărare pe care aikido o desăvârșește. Indiferent de scopul stabilit de fiecare practicant, principalul ingredient pentru a-l atinge este munca: „O centură neagră este o centură albă care nu a renunțat”.
  În municipiul Bistrița se poate practica aikido în cadrul Mushin Dojo, pe Drumul Cetății nr. 2, sub îndrumarea sensei Todică Bogdan - centură neagră, 3 dani. Clubul face parte din Asociația Română de Aikido și Arte Marțiale Asociate, membrii participând la stagiile de pregătire sau de instructori organizate de aceasta.
  Disciplina poate fi practicată la orice vârstă, dovadă fiind faptul că la antrenamente participă şi copii de 4 ani, şi persoane de peste 60 de ani.
  De ce? Fiindcă ajută la construirea unei personalități bazate pe încredere în sine și relaxare, non-agresivă, dar, concomitent, dezvoltă reflexe și reacții fizice și psihice puternice. Modul de învățare, bazat pe colaborarea cu un uke, te pune în contact cu oameni cu caracter puternic, pe care te poți baza și care se bazează, la rândul lor, pe tine. Vei depăși ezitările și-ți vei consolida forța mentală, atât de necesară nu doar în luptă, ci în toate confruntările de care vei avea parte în viață.
  Și, nu în ultimul rând, vei face parte dintr-un grup care te va binedispune de fiecare dată când vei păși pe tatami!

  Alexandru Georgiță

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close