Vineri se aprind luminile de Crăciun. Program amplu de „Ziua Naţională a României”

-A A +A

Vineri se aprind luminile de Crăciun. Program amplu de „Ziua Naţională a României”
„Ziua Naţională a României” va fi sărbătorită în Bistrița, vineri, printr-un program amplu, care va cuprinde, pe lângă ceremonialul militar ce dă profunzime patriotică evenimentului, și un spectacol artistic și două spectacole de lumină: retragerea cu torțe și aprinderea iluminatului festiv.
Manifestările vor începe la ora 14.30, la statuia lui Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală, cu programul Armatei, constând în acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios și depunerea unei coroane de flori din partea tuturor instituţiilor din judeţ.
De la 15.00, timp de o jumătate de oră, vor defila detașamentele de onoare, cu prezentarea tehnicii și a echipamentelor din dotare, iar de la ora 15.30 va începe, pe pietonal, un spectacol artistic cu Ansamblul profesionist „Dor Românesc” și Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someș”.
Instalațiile luminoase vor anunța, începând cu 1 decembrie, apropierea Sărbătorilor de Iarnă, aprinderea iluminatului festiv fiind programată după lăsarea serii, la ora 18.00, în piațeta din fața Palatului Administrativ.
Tot atunci, și din același loc, militarii se vor retrage cu torțe spre Piața Unirii, continuând pe pietonal și urmând traseul Piața Centrală - strada Gheorghe Șincai – strada Gării – Bulevardul Republicii – Bulevardul 1 Decembrie - Garnizoană.

Pentru buna desfășurare a acestor activități, vineri circulaţia auto va fi restricţionată pe străzile Dornei, Gheorghe Șincai și în perimetrul Pieței Centrale, între orele 13.00 – 19.00.

 

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Cu toate ca incepand cu 1 Decembrie 2017, Romania intra in Anul Centenarului Marii Uniri, in mintea autoritatilor locale din Bistrita exista inca o mare confuzie in legatura cu acest eveniment la care bistritenii de acum 100 de ani au participat activ. Asa se explica faptul ca si acum de ziua nationala a Romaniei , inainte de parada militara este anuntat un un ceremonial militar-religios la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, un loc fara nici o legatura cu evenimentul Marii Uniri. Si asta, in ciuda faptului ca la Bistrita, exista Piata Unirii care este locul cu cele mai profunde legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918. Numai ca aici din prostie sau rea-credinta totul a fost falsificat, incat astazi nimic nu mai aminteste de acest important eveniment . De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. Si totusi, in urma cu ceva timp a fost anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar reprezentativ în Piața Unirii din Bistrita, care sa aminteasca de Marea Unire din 1 Decembrie, 1918. Din pacate insa lucrurile nu s-au schimbat desi intram in anul centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.

imaginea utilizatorului Vizitator

La Bistrita manifestarile prilejuite de Ziua Nationala sunt lipsite de orice logica. Ce rost are Ceremonialul militar şi religios la Statuia poetului Andrei Mureşanu, cand acesta a decedat la 1863 si deci nu are nici o legatura cu Marea Unire din 1 Decembrie 2018.
In schimb, putina lume stie ca printre cei 1.228 delegaţi participanti la Marea Adunare Naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, se numarau si personalitati din partea Comitatului Bistrita-Nasaud , printre care: Grigore Pletosu, Vasile Bichigean, Teodor Şimon, Vasile Moisil, dr. Emil Precup, Augustin Bena, Victor Motogna, dr. Nicolae Drăganu, Ioan Pecurariu , Macedon Linul , dr. Laurenţiu Oanea, dr. Alexandru Hăliţă, dr.Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone dr. Victor Onişor, unii dintre ei avînd şi mandatul (credinţionalul) pentru votarea Marii Uniri. Pe langa adoptarea Rezoluţiei Marii Uniri, în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a fost ales si Marele Sfat Național Român organul provizoriu al puterii de stat din Transilvania până la unirea definitivă cu România, având rol legislativ. Dintre cei 212 membri ai Marelui Sfat Naţional Român, 5 au fost alesi din partea Comitatului Bistrita-Nasaud: dr. Gavril Tripon, dr. Vasile Pahone, dr. Victor Onişor, dr. Alexandru Haliţă dr. Laurenţiu Oanea.
Vezi: http://alba24.ro/istorie-vie-la-alba-iulia-marea-unire-de-la-1-decembrie...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close