Ioan Țintean: SUA trebuie să aibă încredere în Parlament în privinţa modificării legilor Justiţiei

-A A +A

Ioan Țintean: SUA trebuie să aibă încredere în Parlament în privinţa modificării legilor Justiţiei
Președintele Filialei Bistriţa-Năsăud a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Ioan Țintean, a vorbit miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre reacţia pe care a provocat-o inclusiv la nivel internaţional proiectul de modificare a legilor Justiţiei, referindu-se la poziţia manifestată de Departamentul de Stat al SUA. Presiunea din afară asupra coaliţiei PSD-ALDE se suprapune peste cea din interior, exercitată prin intermediul mass-media şi de o mare parte a societății civile.
ALDE a solicitat oficial celor două camere ale Parlamentului să prezinte foarte repede un răspuns oficial, pertinent, la ceea ce solicită Departamentul de Stat al SUA (respingerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei, nota redacţiei), unul care, sigur, să treacă prin filtrul Ministerului Afacerilor Externe. Trebuie să se spună foarte clar că dezbaterea pe legile Justiției va continua în Parlamentul României”, a precizat Ioan Ţintean.
Acesta crede că scrisoarea Departamentului de Stat este urmare a vizitei în SUA a unui grup de influență liberal: „Avem certitudinea, în urma analizei făcute de Ministerul Afacerilor Externe, că acest comunicat venit din partea Departamentului de Stat este consecința unor informații venite dintr-o singură direcţie. Răspunsul lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu este că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul care dezbate legile, fiind acelaşi for care a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA, alocarea a 2 la sută din PIB pentru cheltuielile de apărare, de asemenea, cel care a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak, precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH, alături de SUA şi aliaţi”.
Opinia președintelui Țintean este că declaraţia Departamentului de Stat al SUA ar fi putut fi de bună credinţă, dar analiza care a produs documentul nu pare să fi fost echilibrată, deoarece conține vizibile ecouri ale unor formulări dintr-o anumită zonă a spaţialui politic românesc.
Este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este, de asemenea, de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând, este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii”, a concluzionat Ioan Ţintean.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close