Mii de bistrițeni au sărbătorit cu entuziasm 99 de ani de la Marea Unire

-A A +A

Mii de bistrițeni au sărbătorit cu entuziasm 99 de ani de la Marea Unire
  Ziua Națională a României a fost celebrată vineri, Bistriţa, printr-o serie de manifestări care au început la ora 14.30, în Piața Centrală, cu un ceremonial religios și militar, menit să marcheze 99 de ani de la cel mai important eveniment din istoria țării noastre. Sub privirea statuii lui Andrei Mureșanu, simbolul Revoluției de la 1848, s-au adunat mii de concitadini pentru a se bucura împreună de sărbătoarea națională.
  În mijlocul acestora au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, ministrul Apelor și pădurilor, Doina Pană, primarul Ovidiu Teodor Crețu, parlamentari, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, colonelul Mircea Gologan, șefi ai deconcentratelor, vicepreședinții CJ Ioan Țintean și Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan.
  Evenimentul a început cu intonarea Imnului de Stat al României, moment care a dat solemnitate întregii manifestări. A urmat ceremonialul religios, oficiat de protopopul ortodox al Bistriței, Alexandru Vidican, împreună cu mai mulți preoți, care s-au rugat pentru sufletele eroilor căzuți în luptele pentru propășirea patriei, pentru apărarea sfintei Biserici și pentru eroii Primului Război Mondial care au luptat pentru Unire.
  A urmat discursul prefectului Ovidiu Frenț, care a spus: „Dragi locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, aniversăm 99 ani de la Marea Unire din 1918. Un eveniment mult mai important decât recunoașterea sa actuală în conștiința publică sau individuală, în manualele școlare sau în sentimentele interioare provocate fiecăruia dintre noi. Cine mai analizează astăzi beneficiile acestui act istoric, întregirea teritorială și mai ales unirea tuturor românilor în aceeași țară? Cine se mai gândește la bucuria declanșată atunci și la sacrificiile care au făcut-o posibilă? Dar la marii oameni politici care au lucrat împreună la acest proiect? Da, Unirea a fost cel mai reușit proiect de țară de până acum, dar nu s-a făcut de la sine. Putem să învăţăm ceva din acest exemplu? Suntem capabili să ne ridicăm la înălțimea acelei generații? Răspunsurile la toate aceste întrebări depind doar de noi. Ceea ce facem acum cu România reprezintă aprecierea înaintașilor și responsabilitatea față de generațiile viitoare. Și nu e suficient ca doar cei ce conduc pe rând România să facă ceea ce trebuie, este nevoie ca fiecare cetățean român să aibă contribuție proprie, după puterile sale, la prezentul pe care îl trăim construind astfel un viitor pentru copiii noștri. Cum? Vă las să răspundeți pe fiecare așa cum credeți. «La mulţi ani» locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, urmaşi ai celor ce au pus umărul la realizarea Marii Uniri şi «La mulţi ani» românilor de pretutindeni, cu prosperitate şi fericire!".
  În continuare, Emil Radu Moldovan a rostit un mesaj cu un profund conținut patriotic, arătând hotărâre pentru coerența în acțiunile de clădire a unui viitor demn și bun pentru România, pentru oamenii săi: „Pare ireal să ne facem planuri despre cum va arăta România peste o sută de ani, dar cu puțin noroc, peste o sută de ani nepoții noștri vor putea fi cei care să vorbească despre o generație care la o sută de ani de la Marea Unire a tuturor românilor a dat imboldul României moderne, unei Românii moderne nu pe hârtie sau ca slogan electoral, ci al unei Românii moderne, unite, puternice, cu valori, idealuri și scopuri comune, bine definite, al unei Românii în care oricine are dreptul să spună orice, dar doar cei care sunt profesioniști, cei cu caracter, conduc, dau o direcţie, construiesc un proiect de țară și fac din România acel popor care nu se închină în fața niciunei puteri externe, ci doar în fața bunului Dumnezeu și a poporului român. Sunt mândru să fiu român, sunt mândru să fiu bistriţean și simt nevoia să spun, cu riscul de a mă repeta de fiecare dată când mă adresez oamenilor pe care îi respect cel mai mult pe lumea asta, cetățenii județului Bistrița-Năsăud, un vers al regretatului poet Adrian Păunescu: «Dacă nu aș fi fost român, aș fi fugit în România». Dumnezeu să binecuvânteze județul Bistrița-Năsăud! Dumnezeu să binecuvânteze România și pe noi toți! La mulți ani, români, la mulți ani, România!”.
  Din partea oficialilor a fost depusă o coroană de flori, după care a urmat parada pe traseul str. Gheorghe Șincai - str. Dornei. Miile de bistrițeni prezenţi au urmărit frumusețea mișcării trupei militare în momente de sărbătoare, de asemenea, înzestrarea armatei, a jandarmilor, poliției, pompierilor, SRI, SMURD, cercetașilor și nu numai.
  De la copii până la adulţi, bistrițenii purtau steaguri tricolore și arătau voioșie de Ziua Națională. Pe scena de pe pietonal a urmat un concert cu muzică populară susținut de Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close