|

Hramul bisericii „Sfântul Nicolae” din Sângeorz-Băi

-A A +A

Hramul bisericii „Sfântul Nicolae” din Sângeorz-Băi
  Pentru locuitorii din orașul-stațiune Sângeorz-Băi, sărbătoarea Sfântului Nicolae are o însemnătate aparte, întrucât unul dintre cele trei locașuri de cult ortodoxe din localitate este ocrotit de sfântul ierarh, sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 6 decembrie. Cu acest prilej, impunătoarea biserică, cunoscută printre credincioși cu denumirea de „biserica mare”, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, avându-l în frunte pe protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, părintele protopop a vorbit despre blândețea și răbdarea Sfântului Ierarh Nicolae, virtuți atât de rare în societatea contemporană, subliniind faptul că ierarhul Mirelor Lichiei trebuie păstrat ca pildă, ca model pentru noi toți, iar educația și formarea copiilor și a tinerilor trebuie făcută după modul în care Sfântul Nicolae s-a raportat la copii, făcând tot ce a știut și a putut pentru a-i salva din promiscuitate și moarte sufletească. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Dacian-Dumitru Şanta, parohul bisericii, a mulțumit protopopului Ioan Dâmbu pentru bucuria adusă în sufletele credincioșilor din Sângeorz-Băi, prin faptul că s-a rugat împreună cu ei de sărbătoarea hramului.
  La final, toți cei prezenți la acest moment de sărbătoare s-au bucurat de o agapă frățească, iar cei mai mici au primit daruri din partea parohiei.

  pr. Paul Gavriloaie

   

  Votează acum!

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Cu prilejul hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din Sângeorz-Băi, celmai nimerit comentariu este poezia Pace de Octavian Goga:

  Luna-şi picură argintul,
  Tremurându-l pe fereastră;
  Vede-atâta împăcare
  Străjuind căsuţa noastră.

  Lângă pat, zâmbind, stă mama,
  Adormindu-şi copilaşii,
  Cămăşuţă cu mătasă
  Le-a cusut mâna nănaşii.

  Numai moşul povesteşte,
  Aşezat pe faţa vetrii –
  Dumiriţi de-o pildă veche,
  Îl ascultă doi cumetri.

  Dar auzi! Căţelul latră,
  S-aud şopote-n ogradă
  Şi s-aude, subt opincă,
  Scârţâitul de zăpadă.

  S-a curmat de-odat' povestea
  Şi-i tăcere mută-n casă –
  Osteniţi dorm ochelarii
  Pe ceaslovul de pe masă.

  Licărind o raz-atinge
  Geamul uşii de la tindă,
  De trei glasuri legănată,
  Se-nfiripă o colindă...

  De sub ţol ridică fruntea
  Două feţe bucălaie...
  Blând zâmbeşte din icoană
  Cuviosul Niculaie...

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close