Corneliu Hangan, suedez în buletin, român în suflet până în ultima clipă

* bistrițeanul adoptat de scandinavi a pornit pe drumul spre eternitate, lăsând în urmă durere și un vis neîmplinit

-A A +A

Corneliu Hangan, suedez în buletin, român în suflet până în ultima clipă
foto: Mesagerul de Bistrița-Năsăud
Plâng suedezi, plâng bistrițeni, plâng sebișeni, șieuțeni, gledinari, mulți plâng în aceste zile. Pe 3 decembrie 2017 a plecat dintre noi Corneliu Hangan. Pentru prieteni, Nelicu. Prea repede a plecat. Mult prea repede. Poate nu era timpul plecării, dar asta nu o hotărâm noi. Întotdeauna, cei buni, cei dragi, sunt chemați acolo sus. S-a născut la Bistrița, a crescut la Bistrița. A plecat la ceruri din Landskrona, Suedia.
Un moment greu pentru familie. Soția Maria, fiicele Alexandra și Anamaria, nepoatele Diana și Adela și, nu în ultimul rând, ginerele Oli, care i-a fost un adevărat sprijin, toți plâng cu lacrimi amare. Prietenii... Prietenii sunt mulți. A avut foarte mulți prieteni. Toți am fost surprinși de vestea nemiloasă a morții lui Nelicu.
Toată viața a fost un luptător, un om cu inițiativă. În 1984 și-a luat viața mâini și a părăsit România, ajungând în Iugoslavia și mai apoi în Suedia, unde s-a stabilit, a trăit și a închis ochii pe veci. N-a avut o viață ușoară. A muncit, a învățat din greu și a reușit să-și întemeieze o familie frumoasă, pentru care a dat tot ce a avut el mai bun. A fost un om dur. Așa l-a făcut viața. Dar cu suflet blând. Un om care iubea adevărul și dreptatea. Un om care își ajuta aproapele aflat la ananghie.
A fost un familist convins. Și-a iubit familia din toată ființa. A pus-o pe cel mai înalt piedestal uman: soția Maria și fetele Alexandra și Ana. Apoi, lângă ele l-a urcat pe ginerele Oli, soțul Alexandrei, după care au urmat nepoatele Diana și Adela.Toți erau copiii lui. Toți!
M-a impresionat foarte tare acest om. Mi-a poveste multe episoade din viața sa, a familiei sale. A trecut peste un cancer la gât. L-a învins! Apoi s-a implicat în lupta împotriva acestei boli neiertătoare, înscriindu-se într-o mare organizație suedeză, Mun & Halscancerförbundet (MHCF).
În ultimii ani a avut două mari vise. Unul s-a îndeplinit, altul încă nu. Și-a propus și a reușit să facă la Sebiș un loc de rugăciune, unde a amplasat o troiță, care a și fost sfințită de preotul paroh Ciprian Frățilă și părintele Alexandru Vidican, protopopul Bistriței, în prezența unui sobor de preoți și a peste 800 de sebișeni. Celălalt vis a fost de a deschide o filială a Mun & Halscancerförbundet în România, pentru a-i ajuta pe cei suferinzi. În acest sens, a adus la Bistrița o delegație a conducerii suedeze a MHCF, având o întâlnire oficială cu președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, și expunându-i proiectul înființării filialei românești în Bistrița-Năsăud. Președintele Emil Radu Moldovan s-a bucurat de intenția lui Corneliu Hangan, promițându-i sprijinul său în realizarea acestui obiectiv. Dar iată că Nelicu nostru ne-a părăsit, însă demersurile înființării filialei din România au fost începute. De acolo de sus, din ceruri, Nelicu va veghea la înființarea filialei românești a Mun & Halscancerförbundet
A fost un mare român. Iubea România, iubea istoria și cultura acestei țări. Pe unde mergea, prin Suedia, prietenilor de acolo, tot timpul le vorbea despre „România mea dragă”, „Bistrița mea dragă”, „Sebișul meu drag”. De asemenea, a fost unul dintre fondatorii Uniunii Românilor din Suedia (Rumänska Riksförbundet i Sverige). Cu toate acestea, avea o mare supărare: că nu avea cetățenia română. I-a fost retrasă după ce a părăsit țara. Îmi spunea cu tristețe: „Dorine, bucură-te că ești român. Și eu sunt. Mă bucur și sunt mândru! Dar îmi lipsește ceva. Cetățenia. Mi-au retras-o comuniștii, iar ăștia noi, ce au venit după 1990 nu mi-au dat-o înapoi”. „Ai cerut-o?”, l-am întrebat. „De ce să le-o cer? Eu nu am renunțat la ea. Eu sunt român! Ei mi-au luat-o, ei să mi-o dea înapoi!”. Dur răspuns. Foarte dur. Dar corect! Și dureros.
Drum bun, prieten drag. Nu te voi uita niciodată. Ai fost pentru mine un prieten aparte, un părinte spiritual, un OM extraordinar.


Te-ai stins puţin câte puţin, sub privirile noastre neputincioase, plecând prea devreme dintre noi. Te-am iubit prea mult și te-am pierdut. Azi nu mai eşti unde erai, dar vei fi întotdeauna în sufletele noastre. Dumnezeu să te odihnească în pace şi linişte, scumpul nostru Corneliu Hangan, tată, bunic, soț și socru. Nu te vom uita niciodată!

Familia îndoliată: Alexandra, Anamaria, Diana, Adela, Maria și Oli.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.9 steluţe (11 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului ciprian

CORNELIU

Mare om,Mare caracter.DUMNEZEU SA-L IERTE.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close