Monahul cinefil, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

-A A +A

Monahul cinefil, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”
  La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a avut loc joi, de la ora 12.00, manifestarea „Monahul cinefil”, dedicată călugărilor Nicolae Delarohia și Daniel Cornea. Moderatorul întâlnirii a fost directorul instituției, Ioan Pintea, iar invitați, criticul de film Marian Sorin Rădulescu și concitadinul nostru antropologul Simion Pop. Publicul, numeros, a putut urmări în secțiunea de început a întâlnirii scene selectate din filmele pe care le-a comentat în cărți și articole N. Steinhardt înainte de a se călugări; este vorba despre mari filme de Felini, Tarkovski și alții, socotite de Rădulescu ca fiind filme de autor, reprezentative. Aceste filme, a spus directorul Pintea, sunt și filmele Generației 80. Perspectiva lui Simion Pop a subliniat, pentru un film mare, miracolul atragerii de sensuri, de interpretări, la care, firește, nici nu s-a gândit autorul. Ioan Pintea și Simion Pop s-au referit la fotografie și culoare în scrierile sfinților părinți, apoi a avut loc o dezbatere pe evantaiul ideilor exprimate și lansarea cărții „Cinemaul, o lectură îmbisericită”, de monahul Daniel Cornea, trecut la cele veșnice acum câteva luni, la doar 45 de ani. Cartea reține atenția cu o perspectivă teologică asupra filmului. În continuare, a fost lansată publicația intitulată N. Steinhardt: „un mordu du cinema” (un fanatic al filmului) și a fost proiectat filmul de scurt metraj „Ajutoare umanitare”, de Hano Hofer. La manifestări a luat parte și protopopul ortodox al Bistriței, părintele Alexandru Vidican.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close