„Crăciun în Bistrița-Năsăud”: frumusețea tradițiilor românești, expusă la muzeu, spre încântare și perpetuare

-A A +A

„Crăciun în Bistrița-Năsăud”: frumusețea tradițiilor românești, expusă la muzeu, spre încântare și perpetuare
foto: Facebook Emil Radu Moldovan
foto: Facebook Emil Radu Moldovan
  În curtea Muzeului Județean a început, miercuri, ediția din acest an a manifestării „Crăciun în Bistrița-Năsăud”, care se va încheia vineri și al cărei scop este promovarea tradiției românești și trăirea împreună a emoției Crăciunului. Au fost amenajate standuri cu produse specifice sărbătorilor de iarnă, începând de la decoruri pentru locuință, până la produse culinare.
  De reținut, dintre activitățile primei zile: atelier de pâine, deschiderea târgului de produse tradiţionale și, nu în ultimul rând, tăiatul porcului, pregătirea bucatelor, pomana porcului. De la ora 12.00 la 16.00 s-a lucrat la atelierul „creativitate, imaginaţie şi suflet – confecţionarea de globuri”. De la ora 15.30 a fost programată parada colindătorilor şi prezentarea costumelor populare, iar de la ora 16.00, la casa tradiţională din curtea muzeului, s-a realizat împodobirea bradului, apoi a avut loc întâlnirea cu Moş Crăciun și primirea colindătorilor.
  În deschiderea concertului de colinde, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, președintele raionului Glodeni din Republica Moldova, Ioan Leuca, vicepreședinții CJ, Ioan Țintean și Vasile Puica, și directorul general al muzeului, Alexandru Gavrilaș, s-au adresat celor prezenți, vorbind despre trăinicia și frumusețea tradițiilor românești.
  Programul „Vestitorii Naşterii Domnului” a fost susţinut de grupurile: Doina Ceahlăului din Neamţ, Colinda din Ialomiţa, Mărginimea din Sibiu, Garofiţa din Prahova, Plai Bucovinean din Suceava, Ansamblul de muzică tradiţională al Liceului de Muzică „Tudor Jarda”. Momente aparte a oferit excepționalul ansamblu „Rapsozii Hijdienelor din Republica Moldova, raionul Glodeni, ai cărui artiști au adus căldura frățietății în atmosfera românească din decembrie târziu.
  Artiștii au compus o imagine fabuloasă a creativității seculare, tradiționale, reflectată în spiritualitatea laică și creștină a poporului noastru, prin dansul caprei, al urșilor, prin colindele despre Fecioară și Prunc.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close