Draniță nouă pentru acoperișul secularului pod de lemn din Coșbuc

-A A +A

Draniță nouă pentru acoperișul secularului pod de lemn din Coșbuc
  În zona Năsăudului circulă un proverb cu tâlc: „Mergi în sat și dai de știre, vii acasă și faci cum poți”, a cărui morală spune că sunt momente viață în care nimeni nu te ajută aşa cum poți s-o faci chiar tu însuți. Vorbele se potrivesc de minune bătrânului pod de lemn din Coșbuc, monument arhitectonic căruia îi era plin podul de promisiuni ministeriale și guvernamentale în ceea ce privește dorita reabilitare. Pentru a nu adânci șubrezimea podului vechi de aproape trei secole, primarul Ioan Pavelea a trecut de unul singur la fapte și, în această săptămână, i-a înnoit învelitoarea din draniță.
  Practic, cea veche era foarte degradată, astfel că nu am vrut să mai riscăm să treacă peste ea încă o iarnă, fiindcă era pericol să nu mai reziste. Așa, am alocat 35.000 de lei din bugetul local, lucrările fiind executate de către societatea Euras din Satu Mare. Deocamdată, ne-am asigurat cât de cât că podul nostru de lemn va mai rezista o vreme, până când el va fi reabilitat complet”, ne-a declarat, vineri, primarul Ioan Pavelea.

  Pod al grănițerilor, dar și al... iubirii

  Istoria podului tirolez din Coșbuc este legată de cea a Regimentului II de graniță românesc din Năsăud, regiment înființat în anul 1762. Primul pod acoperit din lemn a fost ridicat în urmă cu aproape 300 de ani, la Năsăud, şi asigura legătura cu Bistriţa peste Someşul Mare. Au urmat apoi cele de la Ilva Mare, Ilva Mică, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea şi Coşbuc. Dintre toate acestea, a rezistat timpului doar cel de la Coșbuc. Acesta a fost construit în anul 1767 de ofițerii habsburgici, printre care s-au regăsit și ofițeri-ingineri din zona Tirolului austriac. Monumentul arhitectonic este cunoscut și numele de „Podul iubirii”, întrucât era locul în care se întâlneau cuplurile de îndrăgostiţi departe de ochii lumii. Acum, bătrânul pod este şubrezit chiar la temelie. Structura de rezistenţă trebuie înlocuită de urgenţă, spun autorităţile locale, altfel există riscul ca podul, monument din secolul al XVIII-lea, să dispară.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Felicitari pentru initiativa Dle Primar! Ai mai castigat o batalie pentru pastrarea identitatii mandeului nostru Hordou!!! Bravo si Consiliului local !
  Vedeti Fratilor: Mergi in sat si faci de stire...vii acasa, faci cum poti!!!

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Felicitari pentru salvarea acestui monument de cultura .
  Elvetienii l-au reconstruit partial pentru ca a ars in 83, la noi Nepos, Salva ... le-au daramat - ar fi cazul ca averile celor care au decis daramarea acestor lucruri ce apartin patrimoniului cultural sa fie vandute si sa contribuie la reconstruirea acestor monumente de cultura. N-a fost in gradina lor, ci in cea a obstei si inclusiv a tarii,finalmente un bun national, precum Cosbuc.
  Se poate construi un pod paralel, gen pasarela, asa cum au facut elvetienii si asta sa fie pastrat pt turism, inauntru se pot pune tablouri cu scene din istoria si viata satului, la exterior ghivece de flori, asa cum au facut elvetienii cu Podul de la Lucerne : https://www.youtube.com/watch?v=WBKtfd_jCSk

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close