|

Ioan Bâca a escaladat cei mai înalți munți de pe continent, pentru bolnavii de scleroză multiplă

-A A +A

Ioan Bâca a escaladat cei mai înalți munți de pe continent, pentru bolnavii de scleroză multiplă
  Profesorul Ioan Bâca, de la Extensia Bistrița a Facultății de Geografie a UBB Cluj-Napoca, a ridicat drapelul României pe cele mai înalte vârfuri montane ale țării noastre (printre care vârfurile Moldoveanu - 2544 m, Viștea Mare - 2527 m, Vânătarea lui Buteanu - 2507 m, aflate în Munții Făgăraș, și Pietrosul Mare - 2303 m, din Munții Rodnei), dar și pe unele dintre cele mai înalte vârfuri ale bătrânului continent.
  Astfel, în vara acestui an, profesorul Bâca a escaladat vârfurile Tatra Mare (numit și Gerlachovska sau Gerlachovsky, cel mai înalt vârf al Munților Tatra, 2566 m, grupă a lanțului Carpați), vârful Mont Blanc (4808 m, cel mai înalt din Munții Alpi și din Europa) și Elbrus din Munții Caucaz, la limita dintre Europa și Asia, ce culminează la altitudinea de 5642 m.
  Dar escaladarea acestor vârfuri montane, pe lângă palmares, a avut și un scop umanitar. Vineri, profesorul Bâca a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că a urcat acești munți pentru bolnavii de scleroză multiplă și îndeamnă lumea să se informeze despre această afecțiune și, eventual, să doneze în conturile Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița.
  foto: Facebook Ioan Bâca

  Cristina Rusu

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Macapagal Tombalbaye

  Vârfurile Viștea si Moldoveanu sînt la 300 m unul de altul...Vânătoarea lui Buteanu ? Corect ar fi VÂNĂTURA ( ! ) LUI BUTEANU ( de la culoare ).Vârful Pietrosul Rodnei are 2303 m, nu 2003.

  imaginea utilizatorului Macpagal Papagal

  Dragă Macapagal, dacă citești atent textul articolului vei constata că e Vânătarea lui Buteanu, iar cota Pietrosului e 2303 m. La fel și pe poze vei vedea același lucru. De unde ți-a venit să bagi dumele astea nu știm. Și încă ceva, care e treaba cu vârfurile Moldoveanu și Viștea? Ce dacă sunt la 300 m unul de altul. Sunt vârfuri separate, la fel ca Mont Blanc și Mont Blanc du Courmayeur. Fii atent pe viitor!

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close