Poveștile Năsăudului

Casa lui Virgil Șotropa, palatul care a devenit oficiu poștal

-A A +A

Casa lui Virgil Șotropa, palatul care a devenit oficiu poștal
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  După o pauză, e drept, cam lungă, revin acum cu descrierea clădirilor istorice din orașul Năsăud. Pentru astăzi vă aduc în atenție falnicul imobil al Poștei, palat ce a fost casa academicianului Virgil Șotropa, până să fie donat către comuniști și transformat în oficiul poștal al urbei. Dar mai întâi, să vedem cine a fost Virgil Șotropa, unul dintre cărturari vestiți ai Țării Năsăudului și fondator al Muzeului Grăniceresc.

  Destin de învingător

  Cu origini în comuna Maieru, Virgil Șotropa s-a născut pe data de 5 decembrie 1867, la Gheorgheni, acolo unde tatăl său, Alexandru, era numit președinte al Consiliului de inspecție pentru exploatarea pădurilor și perceptor regesc al Reghinului. La începutul lui 1869, Virgil Șotropa rămâne orfan de mamă, iar în 1871, alături de părintele său, se stabilește la Năsăud. Urmează cursurile școlii primare, gimnaziale și liceale la Năsăud, cu excepția clasei a IV-a din ciclul inferior 1880/1881, pe care a urmat-o la Liceul Evanghelic din Bistrița, iar după absolvire, în 1885, continuă studiile superioare la Universitatea din Cluj, unde a urmat cursurile Facultății de Litere, specialitatea Limba și Literatura Maghiară și Germană. Din anul şcolar 1888-1889 a fost ales profesor suplinitor provizoriu la liceul năsăudean, predând limba română şi limba maghiară la clasele I-IV. Între 1889 şi 1896 a lipsit de la catedră, lucrând un timp în redacţie la "Gazeta Transilvaniei" din Brașov, susţinându-și în 1896 diploma de profesor în specialitatea maghiară şi germană. La insistențele Comitetului fondurilor școlare și de stipendii din Năsăud, Virgil Șotropa se întoarce la Năsăud, iar la 4 decembrie 1896 este încadrat ca profesor de limba maghiară și germană la Gimnaziul superior din Năsăud. După plecarea fostului director, Ioan Ciocan, ca profesor de limba și literatura română la Universitatea din Budapesta, în anul 1899, dintre cei 6 profesori care au candidat la postul de director, Comisia administrativă a fondurilor școlare și de stipendii din Năsăud, care asigura patronatul liceului, îl alege director pe Virgil Șotropa. Cu toate acestea, Guvernul maghiar a respins hotărârea comisiei administrative a fondurilor grănicerești năsăudene pe motivul că ”Virgil Șotropa este prea mare naționalist român și ar căuta să împiedice maghiarizarea liceului năsăudean”. În anul 1913, Virgil Șotropa se pensionează la cerere, până la 1 noiembrie 1919, când a fost reîncadrat ca profesor pe catedra de germană, completată uneori cu: istoria, geografia, limba română și filozofia, unde a profesat până la pensionare, în anul 1933. Marile lui fapte cărturăreşti se realizează după Unire, cu deosebire în paginile "Arhivei Someșene", pe care a fondat-o şi a condus-o neîntrerupt pe parcursul celor 28 de numere, în fapt volume (1924-1940). În total, a publicat peste 70 de articole şi studii, unele punând în evidenţã inedite probleme ale istoriei locale, ca problema răscoalei grănicerilor năsăudeni, câteva din ele având dimensiunea unor cărţi. A fost printre cei câţiva fondatori ai Muzeului Grăniceresc Năsăudean. Din opera lui pot fi enumerate: ”Năsăudul în monografie” (în colaborare) - 1924; ”Istoria școalelor năsăudene", 1913 (în colaborare); "Tătarii în Valea Rodnei", 1924 (Extras), precum şi toate articolele şi studiile din "Arhiva Someşană". Academia Română, în şedinţa din 24 mai 1943, după ce a ascultat propunerea lui Silviu Dragomir, l-a ales membru de onoare.

  Casă pe măsura pregătirii profesionale și alianței matrimoniale

  Pe plan familial, Virgil Șotropa s-a căsătorit, la 4 iulie 1898, cu Rozalia Goldschmidt, o domnișoară ce provenea din familia unui renumit bijutier năsăudean. Din această căsătorie s-au născut două fete, una la 17 aprilie 1902, care a murit la o oră după naștere, și Lidia, născută la 28 mai 1905, care s-a căsătorit cu inginerul silvic Vasile Șuteu. Construcția impunătoarei case Șotropa s-a făcut în perioada 1904 - 1907, operă arhitecturală în stil neorenascentist ridicată pe un teren generos amplasat pe o străduță laterală din apropierea Liceului Grăniceresc. Palatul în miniatură a fost înscris în Cartea Funciară la data de 18 mai 1912, pe numele soților Șotropa. În perioada interbelică, cu spații generoase, palatul Șotropa s-a distins ca un loc de serate muzicale și culturale. Însă, odată cu noua orânduire comunistă, în octombrie 1945 Virgil Șotropa a fost nevoit să-și doneze palatul, el fiind trecut în patrimoniul Statului Român, mai precis al Direcțiunii Generale de Poștă, Telefonie și Telegrafie, înțelegerea fiind ca familia Șotropa să-și păstreze spre folosință câteva încăperi de la etajul clădirii. Astfel, Virgil Șotropa și-a găsit sfârșitul chiar în casa sa, la o vârstă venerabilă, pe 1 aprilie 1954. Și în prezent falnicul edificiu adăpostește Poșta din Năsăud de pe străduța cu același nume, spiritul seratelor de altădată fiind reînviat în ultimii ani prin grija dirigintelui Oficiului Poștal, juristul Valer Petrehuș, în cadrul Asociației Culturale Filatelice și Numismatice „Poșta Năsăudeană” și al Cercului filatelic „Virgil Șotropa”. Să mai menționăm faptul că, din ianuarie 2004, dreptul de proprietate asupra imobilului a fost intabulat (cu titlu de reorganizare) în favoarea Direcției Regionale de Poștă Cluj.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (8 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Gavrilă Moldovan

  Activitatea culturală a reînviat în ultimii ani prin grija domnului jurist Valer Petrehuș, fost diriginte al Of. Poștal Năsăud. Cu data de 1 ianuarie 2018 s-a pensionat anticipat. Rămâne de văzut activitatea viitoare, colaborarea cu noul șef al instituției și cât de des va putea părăsi prisaca de la Leșu și împreună cu prof. Radu Băeș să coordoneze activități tot mai frumoase. La mulți ani!

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close