|

Plugușorul mamuiețelor de la Budacu de Sus

-A A +A

Plugușorul mamuiețelor de la Budacu de Sus
  Dacă, în a treia zi de Crăciun, locuitorii din Dumitrița s-au trezit în case cu hâzii veniți să le ureze, în prima zi a noului an a fost rândul celor din satul învecinat, Budacu de Sus, să primească Plugușorul. Și nu orice fel de Plugușor, ci unul însoțit de mamuiețe, adică de tineri mascați în costume care de care mai înfricoșătoare. Mamuiețele, mult mai multe la număr decât tinerii cu Plugușorul, îi însoțesc pe aceștia de-a lungul satului cu scopul de a distra localnicii. Pe lângă distracție, localnicii se pot alege și cu lovituri ușoare, mai ales cei care au supărat mamuiețele în anul care a trecut, căci acestea poartă cu ele mături de nuiele.
  Obiceiul, foarte vechi, dăinuie în comună cel puțin din secolul al XIX-lea. Bătrânii satului spun că bunicii lor le povesteau cum s-au bucurat, în tinerețile lor, de acest interesant obicei.
  foto: Facebook Budacu de Sus

  Cristina Rusu

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Balan Marius- ingijitor al Statului

  No asta PLUGUSOR ar trebui sa mearga la Parlament sa colinde MAIMUTELE din cosmelia comunista ,o cladire afurisita care sta pe energii telurice cu o inalta incarcatura negativa.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close