Ioan Simionca, ALDE: „Trebuie să redeşteptăm dragostea faţă de valorile naţionale”

-A A +A

Ioan Simionca, ALDE: „Trebuie să redeşteptăm dragostea faţă de valorile naţionale”
Filiala județeană Bistrița-Năsăud a Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) a anunțat organizarea în acest an a două colocvii în județ, în localitățile Dumitra şi Telciu, prilejuite de sărbătorirea Centenarului Marii Unirii. Evenimentele organizate de ALDE își propun să prezinte modul în care s-a înfăptuit Unirea de la 1918 şi contribuţia bistriţenilor la actul de naștere al României Mari. În cadrul colocviilor bistrițene, vor susține comunicări pe această temă profesori universitari şi istorici din toată țara.
Este important pentru toţi românii să înţeleagă ce înseamnă 100 de ani de existență a unui stat român, să înţeleagă semnificaţia şi însemnătatea acestui moment. Este bine ca în conştiinţa noastră să redeşteptăm dragostea faţă de valorile naţionale, de cultura noastră. Suntem puşi în faţa unor fapte pe care trebuie să le aducem în conştiinţa naţională”, a spus senatorul Ioan Simionca, în prima conferință de presă din acest an, susținută la sediul organizației județene a partidului.
În vederea stabilirii programului manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Ioan Simionca a mai anunţat că, la finalul lunii ianuarie, va avea loc o întâlnire a tuturor factorilor implicaţi la nivel de judeţ, autorităţi publice, instituţii de cultură, instituţii deconcentrate.
Vrem să existe un program al manifestărilor importante de pe parcursul anului pe care să-l cunoască toată lumea, să nu venim cu acţiuni care să se suprapună, ca instituţiile să nu facă aceeaşi activitate, în acelaşi timp”, a explicat senatorul Simionca, care deține și funcția de secretar al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului.
Până la această dată, la Ministerul Culturii au fost depuse peste 3.000 de proiecte de organizare a unor activităţi dedicate sărbătoririi a 100 de ani la Unire, prevăzute a se derula pe parcursul anului 2018. Din județul Bistrița-Năsăud au fost înregistrate peste 20 de astfel de proiecte. Unul dintre acestea prevede amenajarea unei Case memoriale dedicate artistei Valeria Peter Predescu, la Telciu.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

La Bistrita evenimentele marcarii aniversarii a o sută de ani de la Marea Unire din 1918, ar trebui sa inceapa cu corectarea ineptiilor comise de primarul Cretu, care in 2012 a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fara sa stie ca numele pietei se trage de la MAREA UNIRE din 1 Decembrie 1918 nu are nimic in comun cu „Mica Unire” sau cu domnitorul Cuza. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. De unde sa stie Cretu ca din piata situata in fata bisericii greco-catolice de la „Coroana” delegatia Bistriţei participanta la Unirea din 1 decembrie 1918 a plecat spre Alba Iulia, dupa ce a primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara. Pe de alta parte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie a lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca el a pus bazele Poliţiei moderne în România. Bustul lui Cuza a fost amplasat in 2004 in fata la IJP, intre altele si pentru pentru a pune in valoare sediul Politiei, aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. De altfel, Primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, dedicat Marii Uniri din 1918, urmand ca bustul lui Cuza sa fie mutat inapoi la IJP. 

imaginea utilizatorului Un bistritean

Daca e sa redeşteptăm dragostea faţă de valorile naţionale, in anul centenarului Marii Uniri la Bistrita acest lucru poate fi facut printr-un gest simplu si putin costisitor. Este vorba de revenirea la denumirea din perioada interbelica a Pietei Centrale si a Bulevardului Republicii.
Dupa cum se stie, in perioada interbelica Piata Centrala se numea Regele Ferdinand, iar bulevardul Republicii purta numele Regina Maria.
In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al unirii Transilvaniei cu România care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
Mai trebuie subliniat faptul ca dupa revolutia din 1989, unele orase precum Oradea, Tg. Mures, Medias, etc. au redenumit piete importante cu numele Regele Ferdinand I.
De aceea, Clubul monarhistilor bistriteni care a propus si in urma cu cativa ani revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, ar trebui sa continue acest demers pentru materializarea lui in acest an jubiliar.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close