|

Basm, de Geo Bogza

-A A +A

Basm de Geo Bogza
Demult, pe vremea când Dumnezeu umbla cu Sfântul Petru pe pământ sub chipul unor moșnegi gârboviți, într-un rând i-a prins noaptea pe câmp, iar odată cu ea, o ploaie care le-a udat veșmintele şi i-a umplut de noroi. Și tot rătăcind în întuneric, numai într-un târziu au ajuns la marginea unui sat şi abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câini mari s-au repezit să-i sfâșie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc şi îi întreabă cine bate. Iar moșnegii spun că sunt oameni buni. Omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta și copiii s-au trezit din somn. Bărbatul a început să dea porunci, dar cu blândeţe. Omul îi spunea Mariei să aducă câteva vreascuri pe foc. Lui Tudor i-a poruncit să dea fuga la fântână după o doniță de apă și Ileanei i-a spus să aducă o oală cu lapte. Și le-au dat să se spele și să se şteargă cu ștergare albe și i-au ospătat, le-au pus în traistă nişte mere cum nu mai văzuseră și le-au urat drum bun. Iar cum au ieşit din sat, Sfântul Petru a început să se roage de Dumnezeu ca să facă pentru oamenii aceia ceva, că prea i-au primit frumos. La care Domnul zise: Ce să fac, Sfinte Petre, că nu sunt oameni nevoiași?
Iar Sfântul Petru a spus: Fă ceva, de pildă, cum să își vadă sufletul, așa cum vedem noi plopul acela de acolo.
Domnul i-a spus că bine, Sfinte Petre, iar Dumnezeu privea gânditor satul din vale. Și nu după multă vreme, din neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu.

15 ianuarie 1976

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close