|

Consiliul Județean al Elevilor vrea să afle cât de răspândit e bullying-ul în școlile din județ

-A A +A


Consiliul Județean al Elevilor vrea să afle cât de răspândit e bullying-ul în școlile din județ
Consiliul Județean al Elevilor (CJE), structură reprezentativă a elevilor la nivel județului nostru, a distribuit în mediul online un chestionar privind fenomenul de bullying în unitățile de învățământ preuniversitar din Bistrița-Năsăud.
Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud a creat acest formular cu scopul de a afla câți elevi știu despre acest fenomen, dar și cât de răspândit este «Bullying-ul» în rândul elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bistrița-Năsăud”, notează reprezentanții elevilor pe pagina de Facebook a organizației.
Potrivit UNICEF, bullying-ul este un comportament ostil, de umilire, de excludere și de luare în derâdere a cuiva. Astfel, prin bullying, un copil este batjocorit, tachinat, etichetat în cercul său de cunoștințe sau de către colegii care îl strigă într-un fel ce face referire la aspectul fizic sau la probleme de ordin familial sau medical. Uneori, aceste tachinări se transformă în îmbrânceli și chiar atacuri fizice. Cu alte cuvinte, bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoţional și, uneori, fizic, ce are trei carateristici: este intenționat, repetat și bazat pe un dezechilibru de forţe (agresorul își alege o victimă care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă, ce nu se poate apăra singură). Dacă nu este depistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume ireversibile.
Printre modalitățile de combatere a acestui fenomen, destul de răspândit, din păcate, în prezent, în școlile din România, se numără: metode non-formale de educare anti-bullying (jocurile de rol, prin care copiii să înțeleagă postura în care se expune fiecare parte a acțiunii de bullying și să conștientizeze consecințele grave pe care neglijarea le poate avea), abordarea subiectului la orele de dirigenție din școli, întâlniri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying și care au reușit să depășească situația, anunțarea imediată, de către elevi, a unui adult (profesor, director, învățător, consilier școlar, părinte) ori de câte ori este constatat un act de bullying asupra unui coleg.
Chestionarul Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud poate fi accesat la adresa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenM4cHS4KwHIwQoQG5tLCwyjAgkS5F....

Cristina Rusu

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close