Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I al României, la Monumentul Eroilor

-A A +A

Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I al României, la Monumentul Eroilor
  Clubul Monarhiștilor din Bistrița, cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, prin protopopul de Bistrița, Alexandru Vitican, au susținut sâmbătă, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, o slujbă de pomenire la 40 de zile în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României. Am asistat la un moment de reculegere și de aduceri aminte ale multor bistrițeni, de când Regele Mihai I şi Alteța Sa Regală Regina Ana au făcut o vizită pe aceste meleaguri, dragi amândurora.
  La Monumentul Eroilor au fost depuse flori și a fost arborat drapelul Regatului României, drept recunoștință pentru eroii patriei căzuți pe fronturile Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial. Recunoștință eternă militarilor căzuți la datorie pentru patrie, pentru făurirea României Întregite, pentru Regatul României, pentru România, Patria cu nume propriu între patriile lumii.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Ioan Sărătean

  Acṭiune lăudabilă, mai ales că M.S. Regele Mihai a avut printre colegii de clasă și un regretat conjudeṭean, în persoana medicului Silviu Budăcean, de la Mijlocenii Bârgăului (04.05.1921-18.11.2010). (Pentru educaṭia viitorului monarh s-a înfiinṭat o clasă specială la Palatul Regal din care au făcut parte 12 elevi, câte unul din fiecare provincie românească, iar unul dintre aceștia a fost Silviu Budăcean). După cum se știe colegii și ani de școală nu se uită niciodată, nu întâmplător i-a rămas pentru totdeauna devotat M.S. Regele Mihai. Silviu Budăcean și-a continuat pregătirea în cadrul Colegiului Naṭional ˮSfântul Savu“ ( 1938-1942), iar între 1942-1948 a urmat Facultatea de medicină din București. În timp ce s-a prezentat să susṭină examenul de licenṭă la o materie a aflat de la fratele unui fost coleg de an că este urmărit fiind condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru uneltire împotriva orânduirii sociale. În această situaṭie, nu s-a mai prezentat la examen, iar până în 1959, când a fost arestat, a trăit din venituri ocazionale obṭinute din colaborări cu instituṭii teatrale din Capitală, din meditaṭii acordate unor elevi de liceu ori ajutoare primite de la rude. A fost cercetat în legătură cu activitatea sa antistatală desfășurată între anii 1948-1959, iar la finalizarea acestora a fost încarcerat în Penitenciarul Salcia din Insula Mare a Brăilei. A făcut parte din ultimul lot de deṭinuṭi politici eliberat în baza Decretului nr.411/1964. Abia în 1967 a reușit să obṭină diploma de licenṭă și să ocupe până la pensionare funcṭia de medic la fostul Spital de Neuropsihiatrie Infantilă de la Susenii Bârgăului. Din 14.10.2007 este cetăṭean de onoare al comunei Josenii Bârgăului.

  imaginea utilizatorului Vizitato: rVirgil Rațiu

  Păcat este că nu am știut de domnul Silviu Budăceanu, cât timp a trăit. Ar fi trebuit să stăm de vorbă, dacă nu chiar la taifas, pentru a realiza o biografie completă, istorie orală, înregistrată, cu destinația Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighetul Marmației. Dl Silviu Budăceanu nu a fost o victimă a regimului trecut, dar cred că a avut mare noroc, dacă s-ar fi aflat că a fost coleg cu Majestatea Sa Regele Mihai. Astea nu sunt chestiuni de viață lipsite de semnificație.
  Mare păcat, îmi pare rău că nu l-am cunoscut. De pe Valea Bârgăului l-am cunoscut pe dl Andron, era nonagenar când l-am întâlnit, care a luptat în al Doilea Război Mondial sub Ion Antonescu, ajungând în Crimeea. Dumnealui mi-a povestit ce s-a întâmpolat atunci în Odesa cînd s-a retras armata sovietică, lăsând orașul minat. A murit acolo - din neștire - într-o clădire întreg comandamentul Armatei Române. Domnul Andron a ajuns apoi până la Cotul Donului. Vorbind cu mine, mi-a spus că era foarte mândru că a luptat în Armata Română sub frumosul și inteligentul Rege al României, Mihai.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close