Virginia Linul a adus întâia ofrandă Centenarului Unirii, cu expoziția „Tradiţia care uneşte, 1918-2018”

-A A +A

Virginia Linul a adus întâia ofrandă Centenarului Unirii, cu expoziția „Tradiţia care uneşte, 1918-2018”
  La „Casa cu Lei” a fost deschisă vineri, la ora 15.30, expoziţia Virginiei Linul „Tradiţia care uneşte, 1918-2018”, manifestare culturală de anvergură, întâia ofrandă adusă în județul nostru Centenarului Unirii.
  Expoziția cuprinde câteva zeci de costume populare românești, care îmbracă manechine legate la mâini cu o fină bandă de Tricolor. Evenimentul a fost prefațat de directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coșbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, care s-a referit la activitatea bogată a Virginiei Linul din Salva, care a început să învețe în copilărie arta cusutului pe pânză a costumului popular, iar azi este doctor în etnologie și inițiatoarea unui curent de valorificare a motivelor vestimentației tradiționale în moda de acum, din țara noastră și chiar pe alte meridiane.
  Un asemenea om face foarte mult bine județului nostru, de Salva nu mai vorbesc, dar și Năsăudului și Văii Someșului, și face foarte mult bine României, în general. Cred că Virginia Linul este cea care a salvat de la moarte, într-o anumită măsură, tradițiile și costumul popular”, a spus președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, care a vorbit și despre admirația de care munca Virginiei Linul s-a bucurat în străinătate, la manifestări la care a luat parte cu delegația bistrițeană, de asemenea, despre rolul pe care l-a jucat în extraordinarul eveniment de la Năsăud ce a așezat orașul în Cartea Recordurilor. Virginia Linul este un brand, a afirmat președintele CJ.
  Etnologul și scriitorul Menuț Maximinian a vorbit despre omul Virginia Linul, care prin dragostea de tradiție a scos din lada de zestre costumul popular al zonei noastre și l-a promovat, apoi a trecut la crearea de vestimentație modernă cu aceleași motive. În același registru și-au formulat luările de poziție și ministrul secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale Alexandru Pugna, precum și senatorul ALDE Ioan Simionca, amândoi fiind oameni de cultură și buni cunoscători ai tradițiilor poporului nostru. Inspectorul școlar general, Camelia Tabără, a amintit profesionalismul cu care Virginia Linul a vorbit în Franța despre crearea costumului popular, în termeni de specialitate, arătând o profundă cunoaștere a domeniului.
  În încheiere, Virginia Linul a subliniat stăruința, tenacitatea cu care a parcurs etapele, „cu pași mici”, în învățarea și promovarea costumului popular, apoi impunerea în vestimentația din țară și, prin colaborări internaționale, și în lume a frumuseții create de poporul nostru. S-a auzit de mai multe ori în cadrul evenimentului vorbindu-se despre mândria de a fi român, ceea ce este foarte frumos în anul Centenarului Unirii.
  De necrezut frumusețea straielor create de Virginia Linul, purtate de frumoasele doamne prezente la eveniment. Din nefericire, domnii erau cu toții în haine domnești...

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close