Medicamente procurate ilegal din farmacii bistrițene și vândute în SUA. Câștiguri de zeci de milioane de lei

-A A +A

Medicamente procurate ilegal din farmacii bistrițene și vândute în SUA. Câștiguri de zeci de milioane de lei
Procurorii DIICOT Cluj și ofiţeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Poliția Română au efectuat, joi, 47 de percheziții domiciliare pe raza judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud și Neamț, la membrii unui grup infracţional specializat în trafic de droguri de risc şi de mare risc, mai exact de medicamente obținute ilegal din farmacii din Bistrița și Cluj, în baza unor rețete falsificate. Medicamentele erau apoi vândute, inclusiv în S.U.A., în investigații fiind implicate și autoritățile americane din domeniul combaterii traficului de droguri.
Câștigul rețelei infracționale a fost estimat la 55.000.000 de lei.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2017, la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca principal scop săvârşirea infracţiunilor de trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, respectiv medicamente aflate sub control naţional conform Legii nr. 339/2005 (Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam etc.), urmărind prin aceasta obţinerea unor sume foarte mari de bani. Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupării infracţionale, organizată pe mai multe paliere, au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, cu complicitatea unor farmaciști, utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode. Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line (site-uri de farmacii online) printr-un «call-center» ce funcționa în județul Cluj. (...) Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin. Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal). Sumele de bani, de obicei euro sau USD, au fost colectate şi depuse în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, potrivit DIICOT.

 

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Impuscati ma... in public... ( cum fac chinejii ) macar un doctor si un farmacist si bagati spaima-n ei... ca pe vremea "mitraliatului "... sa se restabileasca odata regula si legea in tzara asta , ca ne-am cam saturat .
Nu le mai dati diplomele de studii, decat numai dupa ce-si achita integral costurile facultatilor facute pe banii nostri publici, sau dupa ce au activat cel putin 15 cincisprezece ani de zile aici in tzara, pentru noi... si abia dupa aia , daca vor si nu le place aici, sa se duca invartindu-se unde vor... atat doctorii cat si farmacistii... ca ne "omoara " ( unii dintre ei, nu generalizam ) batandu-si joc de noi, sau otravindu-ne cu tot felul de sbstituienti in scop comercial ...
Maaa... pe vremea lui Ceausescu, cand murea cineva in spitale, dra.cu-i lua pe toti doctorii , farmacistii si asistentii medicali si se faceau niste anchete de le tremurau iamenele pe ei... nu ca acuma, cand abia asteapta sa te poata "sugruma" si sa nu mai aiba cine-i reclama ca le-a dat "mita"... ( dupa ).
Marea majoritate a doctorilor care ( inca ) n-au plecat din tzara, sunt oameni seriosi , cu inima si cu suflet pentru aceasta tzara si acest popor, care i-a purtat si i-a format in scoala pe banii nostri publici si care merita tot respectul , dar sunt cel putin 20% dintre ei, care efectiv ar merita sa fie impuscati ! Ce vina avem noi... "pu.imea " ... ca n-au ei salar "european" , cata vreme noi toti n-avem... si se razbuna pe noi ?! Ca si bosorogul ala din Cluj, care in loc sa se duca in pensie si sa-si vada de sanatate, efectiv si-a batut joc de atatia pacienti efectiv jacmanindu-i fara mila ! ? Eu pe ala l-as impusca public ... ! Va garantez eu ca daca eram in China, asa se intampla... cat de bun ar fi fost el profesional vorbind .
De ce nu se da o lege, prin care cei care au clinici si cabinete particulare, sa nu mai aiba dreptul sa profeseze si la stat si s-ar pune "punct" acestor inselatorii si marsavenii... si cine vrea la "privat" si are bani ptr asta n-are decat ... acolo sa mearga , dar nu in detrimentul nostru si al banilor publici !

imaginea utilizatorului Cititor

"Pei... pe mama lor "... !!! ( Vorba galeriilor de fotbal )... ca efectiv ne "omoara " pe toti cu leacurile lor comerciale si nicidecum medicinale !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close