Poveștile Năsăudului

„Suntem simpli țărani și ne place să trăim frumos, ca mai demult”

-A A +A

„Suntem simpli țărani și ne place să trăim frumos, ca mai demult”
  Pe strada George Coșbuc din Năsăud, aproape de buricul târgului, am descoperit, miercuri, o casă cu un interior de poveste, în care timpul parcă a stat în loc. Este locuința unei familii nosodene, în adevăratul sens al cuvântului, Ana și Sănducu Nășcuț, țărani în etate, gospodari și respectați în zonă, ce au „casa de dinainte” ca acum o sută de ani.
  Să fim bine înțeleși: „casa dinainte” era încăperea - prima de la intrare - cel mai bine amenajată, unde proprietarii puneau cea mai bună mobilă, cele mai frumoase covoare, țesături, perdele și așternuturi. Era, totodată, camera unde tot timpul lucrurile stăteau frumos aranjate și curate, unde se intra doar la momente de sărbătoare și în care erau găzduiți cei mai de seamă oaspeți. În această încăpere aveau loc cele mai importante evenimente din viața gazdelor: întâlniri, șezători, petreceri, sărbători religioase, nunți, botezuri.
  Așa ne-a plăcut nouă s-o ținem, să ne bucurăm tot timpul de ea. Suntem simpli țărani și ne place să trăim frumos, ca mai demult”, ne-a declarat gospodina.
  Omul ei, Sănducu a' lui Luca, așa cum îl știe toată lumea, a completat-o spunând că și-au aranjat încăperile cu drag încă de tinerei.
  Am văzut în locuința acestui vrednic cuplu obiecte destul de modeste, simple, însă cu bun-gust și extrem de frumoase. Într-o ordine desăvârșită, la loc de cinste tronează pernele mari de puf îmbrăcate în fețe de pernă frumos brodate, despre care tanti Ana ne-a spus că sunt zestrea ei de mireasă: „Eu și cu mama mea le-am cusut”.
  Nu lipsește lavița cu spetează, acoperite cu țesături făcute tot de mâna gospodinei, în timp ce pereții sunt ornamentați cu farfurii viu colorate, împrejmuite și cu vestitele cingeauă - ștergarele de pânză cusute în diferite modele, la fel de colorate ca și farfuriile.
  Frumos este că cei doi soți ne-au mărturisit că în acest mod cinstesc memoria străbunilor şi, în acelaşi timp, readuc la lumină componentele zestrei tradiţionale.
  Azi, într-o lume tot mai globalizată, mai pretențioasă și mai grăbită, e ceva să rămâi ancorat acolo, „la cioată”...

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (11 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close